Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor möjlighet för landsbygden

Svar till Jonny Fagerström och Björn Törnvall, debatt, ÖP 1 augusti.


Energimyndigheten har fastslagit att vindkraftsutbyggnaden i Sverige varit en vinstaffär för både hushåll och företag. Att vindkraft är det energislag som byggs ut snabbast i världen och som nu ger stora investeringar i Jämtlands län beror förstås på att det är en god affär.

Satsningar på förnybar energi är en stor möjlighet för landsbygden. Det är därför som även LRF:s ordförande Helena Jonsson nu ställt sig bakom målet om 100 procent förnybar energi. I Tyskland, som ställt siktet mot förnybar energi, har många bönder i dag hälften av sina intäkter från vindkraft och solenergi.

Strömsund, som i dag har Sveriges största vindkraftspark, lyckades vända en negativ ekonomisk utveckling tack vare den framtidsinriktade satsningen på vindkraft. Vi i Miljöpartiet vill att Sverige och Jämtlands län tar del av dessa viktiga gröna jobb.

Inom EU beräknas det till år 2020 finnas över 500 000 jobb inom vindkraftsbranschen enligt EWEA (European Wind Energy Association). Fagerström och Törnvall svarar inte på frågan vilken energi de vill se i framtiden när dagens gamla kärnkraftverk måste avvecklas av åldersskäl. Förutom kostnad är miljöpåverkan och avtryck till framtida generationer avgörande när Miljöpartiet fastslår målet om 100 procent förnybar energi.

Vindkraftens spår växer igen på några år när den är uttjänt. Kärnkraften lämnar ett avfall som är farligt i 100 000 år.

Sverige bör som Danmark anta målet om ett helt förnybart energisystem.

Lise Nordin, riksdagsledamot (MP), energipolitisk talesperson
Anna Hildebrand, ordförande (MP), Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel