Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oenighet om hälsovalet

Från 2010 är det lag på att alla landsting ska erbjuda ett valfrihetssystem i primärvården. Den politiska ledningen i Jämtlands läns landsting är inte förtjust i systemet som tillkom på regeringens initiativ.

Annons

– Man överför en marknadslösning till ett område som inte är lämpat för konkurrensutsättning på marknadens villkor. Sjukvård är ett grundläggande behov och det blir jättekonstigt att ha en marknadslösning på det, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen med primärvård som ansvarsområde.

De vårdgivare som godkänns i hälsovalet måste rätta sig efter ett omfattande regelsystem som finns samlat i ett förfrågningsunderlag. Där beskrivs vad som ingår i uppdraget och hur ersättningen till vårdgivarna räknas ut.

Det har gjort att tjänstemän och politiker i landstinget noggrant måste precisera vad primärvården ska göra och sedan följa upp det för att se om vårdgivarna fullgör sitt uppdrag.

Det är en positiv del, anser Ann-Marie Johansson, men framför allt ser hon risker med systemet, som leder till oönskade konsekvenser.

– Man vet precis vad man får pengar för, men man ser inte nyttan med att göra sådant som man inte får betalt för.

Hon påpekar att hon inte har något emot de alternativa utförarna i primärvården, men hade gärna sett ett annat system än dagens.

– Det vore bättre om vi hade en samarbetslösning med de externa utförarna i stället för konkurrens.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, anser att hälsovalet är ett framsteg i utvecklingen och han ser det som en nödvändig reform för att öka medborgarnas möjligheter till valfrihet.

– Jag vill att det ska finnas fler aktörer än landstinget eftersom det stimulerar konkurrensen. Men vi har ju en landstingsmajoritet som avskyr hälsovalet, för dem går ideologi före folks väl och ve, säger han.

Christer Siwertsson anser att majoriteten (S, V och MP) för en politik i landstinget som innebär ett hot mot Nya Närvården och de ekonomiska föreningar som driver hälsocentraler i Hede och Offerdal. Dels genom ändrade regler i hälsovalet, dels genom att etablera en landstingsdriven mottagning på Vemdalsskalet. Dessutom anser han att det är för lite resurser i hälsovalet.

– Majoriteten snålar på pengar till primärvården för att försvåra för de alternativa aktörerna och det gör att även landstingets hälsocentraler inte går ihop.

Hälsoval Jämtlands län

Vårdvalet är en lag som gäller alla landsting från och med 1 januari 2010. I Jämtlands län kallas systemet för hälsoval. Syftet är att erbjuda valfrihetssystem i primärvåden och stärka patientens ställning. Medborgarna kan välja hälsocentral, landstingsdrivna eller privata, och genom det individuella valet följer en ersättning till vårdgivaren som driver hälsocentralen där patienten väljer att lista sig.

Det är landstinget som ställer kraven som hälsocentralerna ska uppnå. Kvalificeringen sker dels utifrån affärsmässiga förutsättningar, dels utifrån den yrkesmässiga roll som uppdraget omfattar.

Källa: Jämtlands läns landsting