Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro bland många yngre läkare

Flera ST-läkare har svårt att slutföra sin specialistutbildning eftersom deras handledare slutade i samband med stafettläkarstoppet.

I ett brev till landstingets ledande politiker skriver styrelsen för Sveriges yngre läkares förening, SYLF, Jämtlands län, att de är glada att stafettläkarstoppet är hävt, men att de fortfarande är mycket oroade över följderna för underläkarna inom Jämtlands läns landsting.

"Under stafettläkarstoppet förlorade flera ST-läkare sina handledare och riskerar att ej bli klara specialister på grund av detta", står det i SYLF:s skrivelse.

I brevet beskrivs också hur situationen förändrats för AT-läkarna. Flera av dem står också utan handledare eller har varit tvungna att byta hälsocentral. SYLF skriver att AT-läkarna jobbar hårt med ett ökat patienttryck och minskad utbildning.

Var tredje månad ska fyra AT-läkare påbörja sin primärvårdsplacering och enligt SYLF står i det i AT-planen att de ska få tjänstgöra inom Östersundsområdet. Vad som händer i den situation som nu råder verkar oklart. "Var ska de placeras? Hur ska man tillgodose kravet på handledare?"

Stafettläkarstoppet har också inneburit en ökad belastning på akutmottagningen på Östersunds sjukhus, vilket har ökat trycket på jourlinjerna, som till stor del bemannas av underläkare. Det innebär risk för sämre patientsäkerhet och sämre arbetsmiljö med ökad stress, vilket oroar SYLF.

De yngre läkarna vill ha besked om hur landstinget ska lyckas rekrytera utbildningsläkare till primärvården och specialister som kan handleda. SYLF vill dessutom ha besked om AT-läkarnas primärvårdsplacering framöver. "Ska AT-läkarna som inte kan erbjudas primärvårdsplacering med handledning i Östersund förflyttas till glesbygden? Hur ska de i så fall ersättas för dubbelt boende, resor och andra merkostnader?"