Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor oro för slalombacken

Oron är stor för att slalombacken i Lit aldrig kommer att öppna igen.
– Backen är en angelägenhet för hela bygden. Den är jätteviktig, säger Litsbon Per Ericsson.

Normalt brukar Litsbacken vara öppen från början av december fram till påsk. Den här säsongen blev betydligt kortare. Från sportlovet och drygt två veckor höll backen öppen. Anledningen till den korta säsongen var snöbristen.

– Det är bara att konstatera att snökanonerna hade gjort susen. 2008 stod det klart att Litsbacken skulle rustas upp och det gjordes en utredning för att ta hit snökanoner där man tittade på vattenåtgång, placering av kanoner och så vidare, samt en ny pistmaskin. 5 miljoner kronor avsattes, men sedan blev det liggande och så togs det ur budgeten något år senare, säger Sven Hellström.

Men just nu är det inte snökanonerna eller antal skiddagar i backen som oroar Litsborna Per Ericsson och Sven Hellström utan själva driften.

– Nu pratas det om att lägga ner backen. För oss i den norra kommundelen känns det märkligt. Som om Östersunds kommun på något vis slutar vid trafikplats Rannåsen, i alla fall när det gäller investeringar. I stället för att avveckla anser jag att man kan utveckla. Det är en viktig del att kunna erbjuda en lokal attraktion för de som bor i en av kommunens mindre tätorter och på landsbygden, säger Per Ericsson.

– Backen engagerar, går man på samhället på vintern så hör man "när öppnar backen". Alla undrar när man kan börja åka. Det här upprör en hel bygd, säger Sven Hellström.

Litsbacken ligger på den södra sidan av Indalsälven och har två nedfarter, belysning samt bygellift. En bra backe för hela familjen med en total längd på 520 meter och en höjdskillnad på 105 meter.

Johan Palm på kommunen menar dock att det inte finns några planer på att Litsbacken ska stänga inom de närmsta åren.

– Det finns inga politiska beslut att anläggningen ska avvecklas. Anläggningen besiktas varje år och det kan dyka upp nya saker vid besiktningarna som kräver åtgärder. Besiktningarna brukar göras i maj, säger Johan Palm som vidare menar att mot år 2017 måste dock ett politiskt beslut tas om Litsbacken ska avvecklas eller vara kvar långsiktigt. Efter 2017 finns det stora investeringsbehov.

Det här är en artikel från 100% Östersund