Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor säsongstart för Lindell Vikarby

Sex svenska pallplatser. Inte ens hälften av dem i slalom.

Då njuter Jessica Lindell Vikarby lite extra av att kallas OS-hopp.

– Skönt att vi inte bara blir stämplade som slalomnation, säger storslalomstjärnan.

Konkurrensen i slalomlaget har varit stenhård i många år. Nu verkar storslalomlaget vara i kapp.

För Jessica Lindell Vikarby är inte ensam storslalomåkare om att ha prickat in formen lagom till OS-säsongen. Både Maria Pietilä Holmner och Kajsa Kling är med i världstoppen och även Matts Olsson på herrsidan har åkt bra.

– Det som är kul är att det är en ny bredd, säger Lindell Vikarby, som på lördagen tävlar i österrikiska Lienz.

– Det är kul att vi får visa upp oss i storslalom och att Kajsa åkt bra på fartsidan också. Men slalomen har ju också gått bra. Vi sporrar varandra.

Huddingeåkaren själv har en imponerande resultatrad bakom sig: 8–1–2–6, siffror som gjorde att hon var ett självklart val i den senaste OS-uttagningen. Och att hon får finna sig i att vara ett av de stora svenska hoppen inför mästerskapet i Sotji i februari.

– Det är ju bara positivt, det är ju för att jag presterat bra, säger 29-åringen, samtidigt mest nöjd för att den rätta känslan äntligen är tillbaka.

– Storslalom är den gren som kräver mest tajming. Saknar man lite, så stämmer det inte hela vägen. Men när allt klaffar, då är det härligt.

Tung höst

Redan i säsongspremiären i Sölden, en åttondeplats med mersmak, fanns tecknen på att Jessica Lindell Vikarby hade något stort på gång i storslalomen.

Och då hade hon ändå en motig höst bakom sig, en tid fylld av samma saker hon gjort varje år sedan långt innan världscupdebuten 2002. Det var nya träningsläger och nya materialtester. Men på samma orter som ett otal gånger tidigare.

– Ja, hösten var lite tung, jag hade lite motivationsbrist på vissa läger. När man varit i Saas Fee flera hundra dagar förut, ja du fattar... träningsdagarna kan bli lite slentrian, det är tävlingarna jag har passion för, berättar hon för TT.

– Så det är jätteskönt att säsongen nu äntligen börjat på riktigt.

Automatisk åkning

I tävling två, i Beaver Creek, kom hennes första världscupseger i storslalom och första stora framgången sedan en svår knäskada under VM 2009.

Och på den vägen är det.

I S:t Moritz för två veckor sedan blev hon tvåa, i söndags kom en sjätteplats i Val d'Isère.

– Grejen är att det är så roligt att åka när allt stämmer, säger hon.

– Jag kan göra exakt vad jag vill, men det går på automatik, jag behöver inte tänka så mycket.