Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor satsning på fler laddningsställen för elbilar

24 miljoner kronor ska satsas på att fyrdubbla antal laddningsställen i Jämtlands och Västernorrlands län.

Sundsvall kommer att gå om Östersund som elbilsstad.

För tillfället finns ett 30-tal stationer där elbilar kan laddas. Det ska öka till 120 fram till maj 2015. Det blir nya stationer både i Jämtlands och i Västernorrlands län, och inte bara i stråket längs E 14.

Det nya projektet som heter Laddinfrastruktur för elfordon längs Green Highway ska ge privata aktörer möjlighet att sätta upp elladdställen. Det kan vara en bilfirma, mataffär eller ett hotell för att nämna några exempel.

Östersund ligger just nu långt framme när det gäller laddningsstationer.

Men Sundsvall ser ut att gå om Östersund. Inom det nya projektet ligger drygt 40 företag i startgroparna att investera i laddningssstationer.

– Sundsvall är ett unikum och kommer att gå från i princip noll till hundra. Sundsvall blir troligen Europaledande med tanke på laddningsstruktur och invånarantal, säger Mikael Hagman, projektledare vid Jämtkraft.

Finansiärer för projektet är Energimyndigheten som står för 7,4 miljoner kronor samt Jämtkraft, Mittuniversitetet och Sundsvalls Elnät.

Nästa vecka invigs en ny laddningsstation i Trångsviken under den konferens som ska hållas om projektet.