Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor skillnad på sopavgifter

Annons

För sophämtning är Härjedalens kommun indelad i A-, B- och C-områden. För alla gäller en grundavgift på 600 kronor per år till vilken det kommer hämtningsavgifter.

I A-områden gäller behovstömning, det vill säga man betalar per tömning. I C-områden lämnar fastighetsägaren sin sopsäck på kommunens återvinningscentral och betalar för varje säck.

För fritidshus i B-områden gäller en årlig hämtningsavgift på 2 050 kronor (plus grundavgift), med undantag för fastighetsägare bosatta i kommunen, vilka, som det står, betalar sammanlagt 1 000 kronor per år, vilket rimligen innebär 600 kronor i grundavgift och 400 i hämtningsvgift.

Det innebär således att grannar i området, beroende på var man är bosatt, betalar vitt skilda hämtningsavgifter.

För att ta två ytterligheter:

• En lägenhetsinnehavare, fast bosatt i kommunen, som vistas i sitt fritidshus stora delar av året och lämnar 30 soppåsar per år, betalar för hämtning av dessa 400 kronor per år.

• En annan lägenhetsinnehavare, fast bosatt i en annan kommun, som vistas i sitt fritidshus en vecka per år och efter noggrann sortering lämnar en påse under veckan, betalar således för hämtning av den påsen årligen 2 050 kronor, eller med grundavgift 2 650.

K. Mattsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel