Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stor terroristisk sammansvärjning”

Tolv ­terrormisstänkta som greps i England i onsdags förhördes i går medan polisen finkammade deras tillhåll.
Premiärminister Gordon Brown beskrev deras planer som en stor terroristisk sammansvärjning.

Annons

Vid polisens plötsliga tillslag i nordvästra England i onsdags greps tolv män – elva av dem har pakistanskt ursprung. Misstankar fanns att ett terrordåd skulle genomföras under påskhelgen och regeringskällor indikerade kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

– Vi vet att det finns kopplingar mellan terrorister i Storbritannien och i Pakistan, sade Gordon Brown.

Hans kansli bekräftade att Brown hade talat med Pakistans president Asif Ali Zardari om bättre samarbete i terrorbekämpningen. Men kravet mötte motstånd. Pakistans ambassadör i Storbritannien påpekade att ”vi gör så mycket vi kan med de resurser vi har”.

Brown sade samtidigt att räderna varit framgångsrika, trots att de påskyndats av att den ansvarige polischefen Bob Quick hållit de hemliga dokumenten om ”Operation gångstig” fullt synliga för pressfotografer utanför premiärministerns bostad. Quick tvingades snabbt avgå.

Men de spektakulära räderna mot hotell, universitet och bostäder i Manchester, Liverpool och staden Clitheroe genomfördes mitt på dagen och i samarbete med underrättelsetjänsterna MI5 och MI6, vilket är mycket ovanligt.

Bland fynden vid de fortsatta husrannsakningarna är enligt BBC fotografier från fyra populära platser i Manchester: två affärsgallerior, en nattklubb och ett centralt beläget torg.

uppgav att den fortsatta sökningen inriktades på sprängmedel samt datorer, sedan man upptäckt en ökad trafik av krypterade meddelanden på internet dagarna före gripandena. (TT)

Mer läsning

Annons