Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor utmaning att rekrytera distriktsläkare

Landstinget står inför en stor utmaning när det gäller att bemanna läkartjänsterna inom primärvården.

Enligt läkarförbundets utredning från i våras fattas det 1 400 distriktsläkare i landet. Konkurrensen är hård mellan arbetsgivarna i deras strävan att rekrytera.

– Vi är ett litet landsting i Norrlands inland och det dimper inte ner några distriktsläkare av sig självt, säger Sara Sehlstedt, ordförande för Jämtlands läns läkarförening.

Hon ser tre tänkbara alternativ för att rekrytera läkare till hälsocentralerna: Anställa färdigutbildade specialister, rekrytera ST-läkare som gör sin specialistutbildning inom Jämtlands läns landsting och att anställa läkare från andra länder. Antagligen måste alla vägar användas parallellt och det kommer ändå att bli svårt.

– De som är klara specialister är ofta minst 35 år gamla och har familj. Någon enstaka kan man kanske lyckas rekrytera, men det behövs 20 och det är utopiskt. Att utbilda egna läkare tar lång tid, ofta tio år. Nu är primärvården sabbad och det går inte att ha någon utbildningsläkare i till exempel Brunflo. Man kan inte skicka ST-läkare till en ödecentral, det måste ju finnas någon som kan lära dem. Man kan också rekrytera utländska läkare till primärvården. De har stora kvaliteter, men det tar tid att komma i full drift, säger Sara Sehlstedt.