Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor vattenläcka i Funäsdalen – vattnet tillbaka 02.15

Vid klockan 14.45 upptäcktes en stor vattenläcka i Funäsdalen. Läckan är lokaliserad och lagningsarbetet har påbörjats. Arbetet kan ta hela kvällen och en del av natten, skriver Härjedalens kommun på sin hemsida.

– Vi håller på att vänta på grävmaskiner just nu. Vi ska dra igång arbetet så fort den kommer, säger Ronnie Lidberg, arbetsledare på VA-avdelningen i Härjedalens kommun.

Läckan upptäcktes någon gång mellan klockan 14.30 och 15.00, säger Ronnie.

– Det kom upp vatten ur backen så den var ganska lättlokaliserad.

Vattenläckan orsakades av att huvudledningen i Funäsdalen hade gått av och berör hela Funäsdalen.

Har ni någon teori om varför ledningen gick av?

– Marken rör sig hela tiden. Det är olikt olika vintrar. Det beror på kyla, det beror på hur mycket snö det kommer. Det kan bero på många olika variabler, säger Ronnie Lidberg.

Huvudledningen låg cirka tre meter ner i backen. Arbetet försvårades av att man var tvungen att passera el- och fiberledningar.

– Dessa satt fast i tjälen och vi var tvungen att försiktigt knacka loss dessa sakta med säkert. Det har gått bra.

Vid 01.30 tiden hade huvudledningen lagats. Man jobbade med en grenledning och arbetet skulle vara klart senast 03.00 under natten mot lördag.

– Vi kommer sedan att spola ledningarna och låta vattnet gå ut via brandposter. Så vi tror inte vattnet ska vara grumligt när det kommer till konsumenterna.

Hur mycket vatten som läckt kan inte Ronnie Lidberg svara.

– Det passerar 300 till 400 kubikmeter vatten per dygn. Vi vet inte hur länge ledningen varit skadad. Vattnet har valt andra vägar på grund av tjälen.

03.25 hade gropen fyllts igen och reparatörerna åka hem.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips