Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora barngrupper - kortsiktigt tänkande

Här kommer en insändare om våra reaktioner på BoUNs beslut att utöka redan stora barngrupper på förskolorna istället för att långsiktigt planera för framtiden!


Ur förskolans läroplan, Lpfö -98: ”Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. (...) I förskolan ska barnen möta vuxna som ser varje barns möjligheter och som engagerar sig i samspelet med både det enskilda barnet och barngruppen.” Detta vill politikerna i Östersund avsevärt försvåra med ett oerhört kortsiktigt ekonomiskt tänkande! Det var inte länge sedan de slog sig för bröstet och talade om att minska barngrupperna inom förskolan till högst 16 barn/avdelning. Detta har inte ens genomförts innan man i smyg och utan debatt bestämt att istället öka på de redan stora barngrupperna. Man menar att detta ska vara en tillfällig lösning, för att få förskoleplats till alla inom den lagstadgade tiden. Men hur många exempel finns inte på tillfälliga lösningar som har blivit permanenta? Och vet dessa föräldrar att deras plats är en utökning av en redan full grupp och vad det innebär?
För att återknyta till inledningen: Hur ska förskolan kunna möta varje barn i dessa stora grupper? Hur ska vi kunna skapa förutsättningar för lärande? Och vad händer med barnens möjligheter att skapa varaktiga relationer med de vuxna när man måste kämpa om uppmärksamheten? Det visar sig ofta att de barn med störst svårighet är de som får minst del av en trygg och nära vuxenanknytning. Detta påverkar i stor utsträckning det livslånga lärandet. Rasera då inte förskolans möjlighet att tillhandahålla detta, särskilt viktigt för de barn som har en instabil hemmiljö. Så tänk längre än till nästa budgetår! Tänk långsiktigt; det vi tror oss spara in på barnen idag får vi betala mångdubbelt i framtiden!

Personalen på Litsvägens förskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel