Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora bladmögelangrepp på potatis

Det värsta angreppet på 40 år, av bladmögel på potatis har drabbat södra Sverige.
Mögelsporer som nu som rör sig norrut med vinden.
– Vi ska till att spruta nu för att inte få hit skiten, säger potatisodlaren Stig Granbom.

Annons

I princip är det allvarligt i hela Skåne och Halland. Även Blekinge och Östergötland har stora angrepp. Men om det rådande torra vädret håller i sig kan angreppen stanna upp.

– Problemen i Skåne i år beror på att det kom väldigt tidiga angrepp och att vädret har varit gynnsamt för mögel. Det började redan första veckan i maj på Bjärehalvön, säger Åsa Rölin på hushållningssällskapet i Skaraborg.

På sina ägor på Rödön besprutar Stig Granbom potatisplantorna två till fyra gånger per säsong.

– Det är tack vare att vi sprutar som vi klarar oss. Det finns ingen annan väg, säger han.

I slutet av 80-talet kom det en ny sorts aggressivare form av bladmögel till Sverige.

– Förr fanns inte den här sortens marksmitta som finns i dag, säger Åsa Rölin.

Alternativet till besprutning, och den metod som ekologiska odlare använder sig av, är växelbruk. Att man bara odlar potatis vart tredje eller fjärde år på sina fält.

Nu är inte faran överhängande att bladmögelangreppen i norra Sverige kommer bli stora i år. Enligt Åsa Rölin är det ett normalår här uppe.

På marknaden finns det sex-sju godkända preparat som används förebyggande. Det vill säga att de sprutas på innan angreppen kommer.

Ute på Rödön kommer Stig Granbom sätta sig traktorn för att köra ett första varv framåt kvällen.

– Kommer det en vindpust kan möglet vara här. Just nu är det ganska optimalt. Bladmögel gillar när det är varmt och fuktigt.