Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora dataproblem hos Östersunds kommun

Kommunen har sedan förra veckan haft stora dataproblem. Främst har socialförvaltningen samt vård- och omsorgsförvaltningen drabbats.

Det rör sig om ungefär 1 500 användare som inte kunnat använda datasystemen som vanligt. Felet ligger i den centrala hårdvaran som inte orkar serva så många användare som tidigare.

– Det har varit svårt, ibland omöjligt att logga in, vilket betyder att personalen fått använda papper och penna en del, förklarar Marie Fryklöf, chef för kommunens datacenter.

Problemen började förra onsdagen. För att inte störa de delar av kommunens it-kommunikation som fungerar som det ska har åtgärder gjorts under kvällstid.

Enligt kommundirektör Bengt Marsh har dock utbetalningar och andra viktiga uppgifter kunnat göras genom andra lösningar. Bland annat har datacenter beställt ett 30-tal nya datorer och man har också tagit av ett lager av utrangerade datorer kommunen har.

Genom att begränsa antalet användare till 200 mot de normalt 1 500 har också en del av problemen lösts.

Under torsdagen ska det mesta fungera som normalt med de provisoriska lösningarna, enligt Marie Fryklöf.

Till månadskiftet ska ny hårdvara levereras.