Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora förändringar tar tid att genomföra

I sin ledare ger Sven-Olov Lööv en närmast hånfull beskrivning av mig och min politiska gärning. Jag vet inte var han fått sina uppgifter ifrån, men uppenbarligen har han inte bemödat sig att kontrollera dem.

Enligt Lööv hade jag "inget emot EU-stöd" till mitt företag, som sedan ändå gick i putten. I slutet av 1980-talet startade jag ett företag med några vänner. Vår affärsidé var att sälja färdig, närodlad mat. Företaget gick i konkurs år 1990. Sverige blev dock EU-medlem först år 1995. Några EU-bidrag var det alltså inte tal om.

Givetvis kan inte en enskild bonde rädda världen. Och givetvis har ekologisk odling fördelar som det konventionella jordbruket saknar, men de har också brister gemensamt. Lösningen ligger troligen någonstans mellan dagens konventionella och ekologiska jordbruk, men det avgörande är att skapa ett fungerande kretslopp av näringsämnen mellan stad och land (forskning om detta har jag framgångsrikt drivit igenom i EU tillsammans med centerpartiets Kent Johansson).

Som enda ordinarie medlemmen från hela Norden i Europaparlamentets jordbruksutskott har jag också varit med och utformat EU:s nya regler för landsbygdsutveckling, vilka nu bl a innehåller satsningar på korta livsmedelskedjor, dvs en möjlighet för producenter av närodlade – och ekologiska! – grödor att lättare komma ut på marknaden.

Stora förändringar tar tid att genomföra. Jag har t ex engagerat mig för djurens välfärd i 40 år. Två gånger har jag fått Europaparlamentets stöd för en gemensam europeisk djurskyddslag – och en sådan ska nu äntligen bli verklighet i höst. Nyckeln till framgång är att möta sina medmänniskor med respekt. Det är kanske något som man lär sig med åren.

Marit Paulsen (FP) Europaparlamentariker