Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora försämringar med Alliansbudget

Alliansbudgeten som har antagits av riksdagen får höginkomsttagarna att jubla, de får behålla jobbskatteavdraget helt oförändrat. Men för alla svenskar blir det faktiskt sämre.

Regeringens budget innehöll förbättringar för svenska folket:

• 2 miljarder kronor till förbättrad sjukvård och mer personal, särskilt bättre cancervård. Kostnadsfria läkemedel till barn och unga.

• Sänkt pensionärsskatt med upp till 270 kronor. Bostadstillägget för pensionärer höjs med upp till 100 kronor.

• 4 miljarder kronor för att sänka arbetslösheten med en aktiv näringspolitik, ökade offentliga investeringar i infrastruktur och minskad klimatpåverkan, samt satsningar på arbetsmarknad och utbildningar.

• Ökad punktlighet i tågtrafiken får 1,2 miljarder kronor extra.

• Fler platser på högskola, yrkesutbildning och vuxenutbildning.

• Minskade klasstorlekar i förskoleklass och de första tre årskurserna och ökat stöd till de elever som behöver det.

• För att möta lärarkrisen föreslås åtgärder som bland annat ska höja läraryrkets attraktivitet och säkra kompetensförsörjningen.

Väljarna röstade bort Alliansens politik. Stefan Löfven bildade regering och har flera gånger sträckt ut handen till samarbete. Men Alliansen har avvisat alla försök.

Samtidigt har de inga svar på hur de själva ska kunna genomföra sin politik utan att ta hjälp från SD. Alliansen låter partitaktik gå före ansvaret för det de är valda till, att sköta Sveriges ekonomi och styre.

Extravalet kan ge besked att de partier som inte vill samarbeta, inte heller har något i Sveriges riksdag att göra.

Mona Modin Tjulin (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel