Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora namn gör upp i Örnsköldsvik

En flygande mikrofon och en entré från en gigantisk discokula sex meter upp i luften.

Annons

De stora elefanterna skyr inga medel för att gå vidare i den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen i Örnsköldsvik.

Favoriten Anton Ewald och veteranerna Alcazar kliver in i Melodifestivalen som två av de allra största favoriterna i hela tävlingen. Lägg till det Linda Bengtzing, schlagerprinsessan som aldrig missat att gå till final på fyra försök. Man kan lugnt säga att det blir en hård kamp om finalplatserna i Örnsköldsvik.

Veteranerna är nervösa, och peppade.

- Jag kan säga vad som inte lockar och det är röstningen, jag äter hellre en burk med mask än är med om det. Men det är Sveriges bästa show, med de bästa producenterna och bildproducenterna, det är fantastiskt att få vara en del av det, säger Andreas Lundstedt.

Sex meter upp

Alcazar satsar stort på tävlingen. Hängande under scentaket, inneslutna i en jättelik discokula. Där börjar gruppen det nummer som öppnar showen.

- Sex meter upp är vi och det pirrar. Det är lite som fritt fall, fast fallet kommer aldrig. Det är en cool känsla, säger sångaren Andreas Lundstedt till TT.

Linda Bengtzing erkänner också att hon är nervös.

- Jag känner redan handsvetten och har svårt att äta. Det är fruktansvärt det här med tävlingen. Det här är på allvar för mig, det är en stor konsert och en publik som förväntar sig saker.

Unga artister

Med finalisten Sanna Nielsen som det strålande undantaget har årets Melodifestival varit tuff mot de rutinerade schlagerartisterna. I stället har unga artister som Yohio och debutanter som Oscar Zia, Ellen Benediktson och Ace Wilder knipit platser i finalen.

- De unga artisterna har många fans, men det har vi också. Våra fans spänner över alla åldrar. Med "Stay the night" fick vi nya, unga fans, men deras mammor och mormödrar gillar oss också, säger Andreas Lundstedt.

En av de unga artisterna är Anton Ewald som slutade fyra i Melodifestivalen i fjol. I år siktar han ännu högre.

- Vad som kan hindra mig från att gå hela vägen? Förhoppningsvis ingenting. Jag vill vinna, jag är inte kaxig men man måste sikta mot stjärnorna, säger han.

Flygande mikronfon

I år ställer Anton Ewald upp med bidraget "Natural". Han säger själv att det är samma typ av pop som fjolårsbidraget "Begging" men att "Natural" har mer soul och är mindre elektronisk.

Anton Ewald har höjt svårighetsgraden genom att gömma en mikrofonkatapult i scengolvet.

- Mikrofonen flyger upp ur scenen när jag ska sjunga sista refrängen, säger han.

Är den svår att fånga?

Nä, jag har övat så mycket på det här att det inte är några problem. Svårighetsgraden är samma som förra året, men jag är bättre, säger sångaren.

--------------------------------------------------------------------------------

Deltagarna i Örnsköldsvik

1. Alcazar: "Blame it on the disco"

Text och musik: Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed Pirouzpanah

Discoveteranerna är tillbaka i tävlingen för femte gången. I år låter Alcazar mer som Alcazar än Alcazar någonsin gjort förut. Vilket väl är exakt vad folk som gillar Alcazar vill att Alcazar ska göra.

2. IDA: "Fight me if you dare"

Text och musik: Albin Nicklasson, Nicklas Laine, Louise Frick Sveen

IDA fick en plats genom att vinna Allmänhetens tävling för oupptäckta förmågor. Här blandas barnvänlig sleaze med diffusa electro-influenser och Melodifestivalen-fierad listpop.

3. Janet Leon: "Hollow"

Text och musik: Karl-Ola Kjellholm, Jimmy Jansson, Louise Winter

"Made in Sweden"-Janet tävlade redan i fjol utan framgång och är nu tillbaka med en låt med ett dramatiskt anslag, en långsamt men konstant stegring och en pampig slå ut med armarna-final.

4. Ammotrack: "Raise your hands"

Text och musik: Jari Kujansuu, Thomas Johansson, Calle Kindbom, Mikael de Bruin

Ammotrack är ett hårdrocksband från Skövde som spelat tillsammans i tio år. De levererar 90-tals-klassisk groovemetal, komplett med tungt gung och Dimebag Darrell-solon följt av syntindränkt schlagerrefräng.

5. Josef Johansson: "Hela natten"

Text och musik: Peter Boström, Thomas G:son, Josef Johansson, Peo Thyrén, Jonas Lundblad

Josef Johansson debuterar i stora sammanhang efter att tidigare mest jobbat som låtskrivare. Han smyger igång "Hela natten" med introt till Rihannas hitlåt "Stay". Smart drag, vilket blir en väckarklocka till en låt som annars bygger mer på stämning än på hookar.

6. Linda Bengtzing: "Ta mig"

Text och musik: Nicke Borg, Jojo Borg Larsson

Schlagerprinsessan Linda Bengtzing har tävlat fyra gånger tidigare och alltid gått till final. Men i detta bidrag låtar hon som en hårt dopad Robyn. Låten går i minst 150 bpm och det enda som är sig likt är Bengtzings dubbeltydiga "Ta mig"-text.

7. Ellinore Holmer: "En himmelsk sång"

Text och musik: Ellinore Holmer, Vanna Rosenberg, Åsa Schmalenbach, Josefina Sanner, Henrik Wikström, Amir Aly

Ellinore Holmer är känd för att vara med i Glada Hudik-teatern. I detta bidrag sitter rösten främst till ett komp som präglas av akustisk gitarr.

8. Anton Ewald: "Natural"

Text och musik: John Lundvik

Revanschsugna favoriten Anton Ewald bjuder på överviktiga basar, svepfilter, vocoder på körerna och - surprise - ett dansbreak. Han landar någonstans mellan Danny Saucedo och Robin Thicke.