Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora nedskärningar på komvux

Komvux står inför dramatiska nedskärningar.

– Neddragningen på 14 miljoner blir tufft, men det blir värre, säger Kurt Johansson, rektor Lärcentrum.

Orsaken är att statsbidragen till yrkesutbildningar som infördes 2009, efter att regeringen sett ett behov av utbildad arbetskraft, håller på att fasas ut.

Bidraget i länet kommer att krympa från årets 16,5 miljoner till ungefär 2 miljoner. De kommuner som samarbetar i länet är Östersund, Berg, Bräcke, Krokom, Åre och Ragunda.

Kurt Johansson tror att det innebär att ungefär 300 personer färre kommer att få gå kommunala vuxenskolans yrkesutbildningar nästa år.

– Eleverna som går någon utbildning sedan tidigare har första prioritet och ska få gå klart. Men det kommer göra så att vi får täcka upp med den kommunala budgeten, säger han.

Det blir tufft för dem som vill börja på Komvux och till och med dem som söker till teoretiska program, berättar Kurt Johansson.

– De som har sökt under november och december har redan fått nej och de som har ett slutbetyg från gymnasiet blir inte aktuella, säger han.

En som har drabbats av nedskärningarna är Tove Jenssen, 21, från Östersund. Hon läste frisörlinjen på gymnasiet men kände efter avslutade studier att hon ville läsa till undersköterska.

I september sökte hon till en ettårig undersköterskeutbildning på Frösön.

– Men jag fick ett brev hem om att de inte kunde ta in dem som har gymnasiebetyg, säger hon.

Tove Jenssen fick rådet att söka sjuksköterska på Mittuniversitetet i stället, vilket hon nu har gjort. Men hon tycket det känns som att hon blir straffad för att hon klarade av skolan.

– Det kändes fel eftersom jag kämpade för att få mitt slutbetyg, säger hon.