Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora pengar omsätts under två WC-veckor

Åre kör dubbla WC-arrangemang den här och nästa vecka. Alpint och ski–cross löser av varandra. Totalt hissar det upp budgeten till drygt 15 miljoner kronor.

– Knappt hälften kommer från tv-intäkter och internationella sponsorer. Resten måste vi jobba fram själva.

– Det är som alltid en tuff uppgift att få evenemanget i hamn ekonomiskt, säger World–Cup–tävlingarnas manager Karin Stolt Halvarsson.

Hon berättar att sponsorarbetet så här långt ändå är framgångsrikt. Men ett eventuellt överskott blir inte stort, om det ens blir något. Det är ingen lukrativ affär att vara arrangör.

– Vi har många utgiftsposter, inte minst ska åkarna ha sitt. Det handlar om 100 000 schweizerfranc per tävlingsdag i prispengar. Bara det gör drygt 2,2 miljoner kronor på tre tävlingar, berättar Karin Stolt Halvarsson.

Italienska företaget In Front är världscupcirkusens verkliga maktfaktor. Bolaget har sedan många år suveränitet på tv-rättigheterna och styr och ställer med det mesta.

De i sin tur lejer in SVT för att göra tv från Åre. Sen ska förstås arrangören ha en del i ersättning för sitt jobb, men det täcker långt i från alla utgiftsposter.

Publikt hoppas Åre på 7 500 personer torsdag-lördag med två storslalomtävlingar och en slalom. Slalomtävlingen på fredag borde vara den stora dragaren med bland annat Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmner.

Veckan efter tar ski–crossen över och här utgör OS-bronsmedaljören Anna Holmlund ett stort affischnamn liksom sambon Viktor Öhling Norberg.