Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora problem med strömförsörjningen under Cora – över 2 000 blev utan ström

Under söndagen har det varit stora problem med både Jämtkrafts och och Eons strömförsörjning. Totalt har det rört det sig om nästan 2 500 strömlösa kunder.

Jämtkrafts kunder har under söndagen haft problem i ett område norr om Krokom, med runt 2 000 strömlösa kunder i perioder då strömmen har "kommit och gått", enligt Jämtkrafts kommunikationschef Kristina Andersson.. Orsaken uppges ha varit den kraftiga vinden och snöpåfall på ledningarna.

– Vi försöker lösa det med omkopplingar av nätet, men strömmen kommer och går lite. När jag först ringde var det runt hundra strömlösa men när jag ringde tillbaka kort därefter var det uppemot 2 000. Det gäller ett område norr om Krokom, sade Kristina Andersson då och fortsatte:

– I nuläget får vi lösa det med omkopplingar.

Vid 15.40 på söndagen verkade situationen vara löst då Jämtkrafts avbrottskarta visade på noll pågående avbrott.

– Som mest hade vi 2 400 strömlösa kunder men det var ett kort avbrott, säger Kristina Andersson.

Vid 17.00 på söndagen hade ledningen på Jämtkraft ett möte om problemen man haft under dagen med strömförsörjningen till sina kunder. Under mötet kunde man konstatera att man hade noll avbrott bland sina kunder, och vad det verkar inga störningar på nätet.

– Under dagen har tekniker från Jämtkraft varit ute och tittat på ledningarna om det varit snö på dem som man då har slagit av samt lagt om strömmen. Under morgonen ska vi besikta ledningen om vädret tillåter, säger Kristina Andersson.

När det gäller Eons kunder är problemen rätt så begränsade till ett område i Strömsund med runt 500 kunder utan ström, vilket fortfarande var fallet vid klockan 18.00 på söndagen.

– Nu försöker vi koppla om nätet så gott det går och våra montörer är på väg ut. Det är en lång ledning så det tar en stund innan de är framme och kan hitta felet, sade Eon's kommunikationschef för energidistribution, Johan Aspegren vid ett tidigt skede.

Enligt Johan Aspegren kan det däremot komma att bli besvärligt vid eventuella kommande driftstörningar eftersom montörerna inte åker ut om det är för farligt väder.

– Riskerna är ju nu att det blir snöstorm och mörkt och inte slutar storma förrän sent på kvällen. Det kan göra det besvärligt, säger Johan Aspegren.

Vid 20.35 var det fortfarande strömlöst för 303 av Eons kunder.

En dryg timme senare var antalet nere i 164 kunder och vid 01.30-tiden hade alla hushåll fått strömmen tillbaka, uppger Eon.

Läs mer:

Följ vår rapportering om Cora här – nu har stormen dragit in över länet

Så rustar länet för stormen Cora – tågtrafiken inställd