Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora risker med kändissök

Nätskurkarna håller noggrann koll på vilka kändisar som är hetast för tillfället och lägger ut falska och farliga länkar.
Söker du på någon av de svenska House-stjärnorna är risken stor att du drabbas av virus.

Sebastian Ingrosso, Axwell, Steve Angello, Avicii och Robyn toppar den svenska listan över kändisar som om de söks på nätet kan leda till en sida som sprider virus, enligt datasäkerhetsföretaget Mcafee. Omkring 10-11 procent av alla länkar som sökningar på något av de namnen leder till är högst riskabla.

– Listan skiljer sig väldigt mycket från år till år och det i sig visar hur smarta och ambitiösa cyberkriminella är. De vill att du till exempel laddar ner en bild och efter det kan du drabbas av virus eller få datorn kapad. Trots att IT-brott stadigt ökar kraftigt finns det fortfarande en stor omedvetenhet om riskerna, framför allt bland yngre, och det är ofta de som mest aktivt söker och konsumerar klipp och bilder på nätet, säger Fredrik Möller, vd för Mcafee i Norden och Baltikum.

Den mest "riskabla" kändisen av alla i de här sammanhangen är den amerikanska talkshow-värden Jimmy Kimmel, där 19 procent av sökresultaten är riskabla.