Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader i fjärrvärmepriser i länet

Skillnaderna i fjärrvärmepriser mellan länets kommuner är stora. I länet har priserna dessutom stigit mer än konsumentprisindex.

Det visar senaste Nils Holgerssonundersökningen som just presenterats. Det är en årlig kartläggning av avgifter och taxor i alla landets kommuner.

Under de 19 år som undersökningen genomförts i Jämtland har fjärrvärmepriserna stigit mer än konsumentprisindex.

I år har priserna sedan årsskiftet höjts 3,9 procent, samtidigt som den allmänna prisnivån har sänkts något.

För en vanlig trerumslägenhet i Ragunda motsvarar kostnaden 1 082 kronor per månad, medan kostnaden i länets billigaste kommun Östersund är 755 kronor, en skillnad på 43 procent.

Skillnaderna kan delvis förklaras av att förutsättningarna för att producera och leverera fjärrvärme skiljer sig åt. Men det förklarar inte hela skillnaden, enligt Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

– De stora prisskillnaderna i Jämtland är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 327 kronor högre per månad beroende på vilken kommun som lägenheten ligger i.

Kjell Berndtsson, menar att kundens ställning är alldeles för svag.

– Fjärrvärmen är en monopolverksamhet med bristande konkurrens där konsumenterna har liten möjlighet att påverka priserna.

------------------------------------

FAKTA: Fjärrvärmekostnader för en trerummare, 2014:

Kommun  Pris

Östersund755

Krokom795

Berg835

Härjedalen881

Strömsund898

Åre962

Bräcke 1 032

Ragunda 1 082

Källa: Nils Holgerson-gruppen som består av representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige.