Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader i hjärtvården

Det finns dramatiska skillnader i hjärtvården beroende på var du vårdas, enligt Hjärt-lungfondens granskning. Brister finns framför allt i vården efter en hjärtinfarkt. Det akuta omhändertagandet får överlag gott betyg. (TT)

För åttonde året i rad rankar Hjärt-lungfonden den svenska hjärtvården på olika sjukhus med hjälp av ett så kallat kvalitetsindex. I årets bedömning finns elva olika indikatorer med, både för den akuta vården och eftervården.

I topp hamnar Västerviks sjukhus som kammar hem 8,5 poäng av elva möjliga. I botten hamnar Gällivare sjukhus med ynka ett poäng.

Samtliga indikatorer bedömer vården, exempelvis hur stor andel av en viss patientgrupp som får kranskärlsröntgen eller har förbättrat sitt blodtryck ett år efter infarkten.

Poängen säger alltså inget om chanserna att överleva en hjärtinfarkt på det ena eller det andra sjukhuset.

I jämförelsen är det framför allt eftervården som får kritik, där även vissa stora sjukhus, som Södersjukhuset i Stockholm eller Universitetssjukhuset Örebro, kammar noll.

– Här finns det stora möjligheter till förbättring. Grunden är bättre rutiner på sjukhusen så att man ser att patienterna når behandlingsmålen. Att man inte bara sätter in en medicin, utan också kontrollerar att den har effekt, säger Jan Nilsson, professor i hjärt-kärlforskning vid Lunds universitet.

Det akuta omhändertagandet får överlag ett mycket gott betyg.