Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora valframgångar för nytt parti

Det nybildade Landsbygdens framtid blev valets stora vinnare i Bräcke kommun. Med en vågmästarroll hoppas man på mer debatt i kommunhuset.


#kandulova

– klicka här för att se vad partierna i Bräcke lovade inför valet.

Annons

Efter söndagens val till kommunfullmäktige i Bräcke har den politiska kartan ritats om rejält. Socialdemokraterna, som styrt kommunen länge, tappar 16 procent och kan inte längre regera med egen majoritet. Den stora vinnaren i valet är den nybildade uppstickaren Landsbygdens framtid som i nuläget ser ut att få en vågmästarroll. I Bodsjö valdistrikt fick partiet hela 40,2 procent av rösterna.

– De etablerade partierna har inte lyssnat på oss.

Det säger Lars Levin som driver Ica-affären i Sidsjö och som, så många andra i bygden, engagerat sig i det nya partiet. Butiken fungerar som något av en knutpunkt i trakten och Lars Levin vittnar om att det inför årets val diskuterats politik som aldrig förr.

– Landsbygden är något som man borde satsa på, inte som här där man har lagt ner både äldreboendet Bostugan och dagiset. Jag tror och hoppas att framgångarna för Landsbygdens framtid innebär att det kommer att bli mer debatt i Kommunfullmäktige framöver med folk som säger vad de tycker.

Att människor känner sig bortglömda och att de etablerade partierna inte lyssnat till deras åsikter har skapat ett helt nytt politiskt engagemang i Bräcke kommun.

– De lyssnar inte till vad folket säger. Jag hoppas att det blir annorlunda nu när Landsbygdens framtid fått tre mandat i kommunfullmäktiga och att de jobbar lite mer för landsbygden, säger Marita Silén som besöker Ica-affären för att handla mat.

Och hon får medhåll av expediten Ingalill Alfredsson.

– Vi vill ha förändring. Det måste hända något i kommunhuset.

I kommunhuset sitter Bräckes socialdemokratiska kommunalråd Sven-Åke Draxten och försöker smälta söndagens valsiffror.

– Vi har gjort ett jättedåligt val, absolut, och tappar 7 mandat i fullmäktige. Vi har inte lyckats nå fram med vårt budskap. Landsbygden är viktig och vi kanske inte har kommunicerat det tillräckligt.

Att socialdemokraterna tappat stora väljarskaror till både Centerpartiet, som ökar med 10,9 procent, och Landsbygdens framtid tacklar han med ödmjukhet.

– Centern har gjort sin läxa och jobbat bra, det är bara att gratulera. Landsbygdens framtid är ett nytt parti som gör ett enastående val, vi tappar många väljare dit.

Trots att socialdemokraterna inte längre kan styra kommunen med egen majoritet har Sven-Åke Draxten inte några planer på att lämna kommunalrådsposten.

– Vi är fortfarande största parti och vi siktar på att styra. Vi kommer att sätta oss ner redan i kväll för att tilta på olika alternativ. Stabilitet är viktigt i små kommuner.