Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storägare uteblev från bolagsstämma

Jämtlandsgården i Hammerdal gjorde en förlust under fjolåret på 2,65 miljoner kronor, men ledningen räknar med att slakteriet blir lönsamt till hösten.

Vid Jämtlandsgårdens bolagsstämma i går i Häggenås närvarade cirka 30 av bolagets 196 aktieägare, men huvudägaren Carnegie dök inte upp. Carnegie blev storägare i samband med att investmentbanken tog över Maths O Sundqvist maktbolag Skrindan i våras. Carnegie är nu Jämtlandsgårdens största ägare,

– Carnegie var inte representerat på stämman, men de ringde strax efter stämman för att höra hur det går. Det lät som att de vill vara aktiva och fortsätta att vara med, och de är ju samtidigt också den störste aktieägaren med 29 procent av kapitalet, säger Gunnar Granqvist, vd i Jämtlandsgården.

Starten av slakteriet i augusti i fjol blev tung för bolaget med bland annat en månads driftsstopp i november, och före nyår tvingades bolaget ta in 2 miljoner kronor i nytt kapital via en nyemission.

– Det blev en skakig resa under hösten, och vi har fortfarande en bit kvar tills vi får ett positivt kassaflöde.

Under de senaste åtta–nio veckorna har det i snitt slaktats 25 djur i veckan i Hammerdal, men i förra veckan nåddes 33 djur.

– Vi räknar med att kunna få avsättning för 35 djur i veckan lokalt här i Jämtland, men vi behöver också exportera eftersom som vi når lönsamhet först vid 45 djur i veckan. På lite längre sikt är målet att det ska slaktas 60 djur i veckan i Hammerdal, och att det lokalproducerade köttet får ett ännu större genomslag i de lokala butikerna.

– Vi säljer i dag på hälften av länets butiker och i huvudsak till Ica och Coop Forum, medan det är svårare att komma in hos Konsum och Hemköp där det är centrala avtal som gäller.

Vd Gunnar Granqvist utesluter inte att det kan behövas ytterligare ägartillskott längre fram.

– Vi bör kunna klara oss om det blir fart på försäljningen, men annars får vi tänka till fram på sensommaren.

Jämtlandsgården har nu förstärkt bolaget med ytterligare butikskompetens i och med att Anders Harlin, Ica-handlare i Strömsund tar plats i styrelsen. Jämtlandsgården kommer att ytterligare bredda sitt utbud i butik med fler nya produkter.