Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storapatienterpå hästkliniken

Lukten slår emot precis som doften från ett bageri kan göra.

Men här luktar det inte bulle utan häst. Hästklinik- en som ligger vid Trav- banan är öppen för alla typer av hästar. Två veterinärer och två assistenter arbetar här. På Hästklinik-en sövs cirka hundra hästar per år.

– Det är alltid en fara att söva en häst, säger veterinär Lars-Göran Dahl.

ska häst-en Eddiestone sövas. Han ska kastreras, en operation som tar 45 minuter.

– En kastrering är när testiklarna på hingsten opereras bort. I och med det blir han lugnare och snällare, berättar Lars- Göran.

Hästen Eddiestone läggs på operationsbordet och Lars-Göran påbörjar operationen. Efteråt syr han igen såret.

– Han kommer att få gå hem i dag och han kommer inte att ha ont, säger Lars-Göran.

Islandshästen Nasi. Hon är halt. Pär Pettersson som är assi- stent och hovslagare plockar av hästskorna och skickar iväg Nasi till röntgen.

– Hon är öm på benet ser jag, säger han efter att ha tittat på digitalröntgenbilderna och känt på hoven.

Han tror att det kan ha kommit in en träbit i hov- en som gjort att Nasi är svullen på benet. Han lägger på en sula på hästskon och ett medel som förhindrar infektion. Nu kommer det att läka.

– Nej, det gör inte ont för hästen, en hov växer 7–8 millimeter per månad. Det känns ungefär som när vi klipper våra tånaglar, säger Pär Pettersson.