Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storapatienterpå hästkliniken

/
  • – Häst är ett trevligt djurslag att hålla på med, säger Lars-Göran Dahl när Ingegärd Pärsson hjälper honom på med den gröna operationsklädseln.I operationssalen tar det 45 minuter att genomföra Eddiestones operation.
  • – Att få vara med och hitta vad det är för fel på hästarna är en utmaning, säger Pär Pettersson som är assistent på Hästkliniken.
  • Hästen Eddiestone är opererad och kommer att vakna snart. Ingegärd Pettersson kollar hans andning.
  • Malin Löfgren som är Jämtlands första kvinnliga proffstränare på Östersundstravet bokar in en tid hos veterinär Lars-Göran Dahl till en av sina hästar.Hästskor används för att skydda hästens  hovar mot slitage. Pär Pettersson är hovslagare och islandshästen Nasi får nya skor. Pär är nöjd över den nya smedjan som finns på Hästkliniken:– Innan stod jag ute i snödrivan och gjorde det här.
  • Pär Pettersson hjälper till och sköter narkosen vid  Eddiestones operation. Han kollar ögonen på honom för att se hur djupt han sover.– Det här jobbet är en utmaning, det är aldrig enformigt, säger Pär.

Annons

Lukten slår emot precis som doften från ett bageri kan göra.

Men här luktar det inte bulle utan häst. Hästklinik- en som ligger vid Trav- banan är öppen för alla typer av hästar. Två veterinärer och två assistenter arbetar här. På Hästklinik-en sövs cirka hundra hästar per år.

– Det är alltid en fara att söva en häst, säger veterinär Lars-Göran Dahl.

ska häst-en Eddiestone sövas. Han ska kastreras, en operation som tar 45 minuter.

– En kastrering är när testiklarna på hingsten opereras bort. I och med det blir han lugnare och snällare, berättar Lars- Göran.

Hästen Eddiestone läggs på operationsbordet och Lars-Göran påbörjar operationen. Efteråt syr han igen såret.

– Han kommer att få gå hem i dag och han kommer inte att ha ont, säger Lars-Göran.

Islandshästen Nasi. Hon är halt. Pär Pettersson som är assi- stent och hovslagare plockar av hästskorna och skickar iväg Nasi till röntgen.

– Hon är öm på benet ser jag, säger han efter att ha tittat på digitalröntgenbilderna och känt på hoven.

Han tror att det kan ha kommit in en träbit i hov- en som gjort att Nasi är svullen på benet. Han lägger på en sula på hästskon och ett medel som förhindrar infektion. Nu kommer det att läka.

– Nej, det gör inte ont för hästen, en hov växer 7–8 millimeter per månad. Det känns ungefär som när vi klipper våra tånaglar, säger Pär Pettersson.

Mer läsning

Annons