Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storapatienterpå hästkliniken

Annons

Lukten slår emot precis som doften från ett bageri kan göra.

Men här luktar det inte bulle utan häst. Hästklinik- en som ligger vid Trav- banan är öppen för alla typer av hästar. Två veterinärer och två assistenter arbetar här. På Hästklinik-en sövs cirka hundra hästar per år.

– Det är alltid en fara att söva en häst, säger veterinär Lars-Göran Dahl.

ska häst-en Eddiestone sövas. Han ska kastreras, en operation som tar 45 minuter.

– En kastrering är när testiklarna på hingsten opereras bort. I och med det blir han lugnare och snällare, berättar Lars- Göran.

Hästen Eddiestone läggs på operationsbordet och Lars-Göran påbörjar operationen. Efteråt syr han igen såret.

– Han kommer att få gå hem i dag och han kommer inte att ha ont, säger Lars-Göran.

Islandshästen Nasi. Hon är halt. Pär Pettersson som är assi- stent och hovslagare plockar av hästskorna och skickar iväg Nasi till röntgen.

– Hon är öm på benet ser jag, säger han efter att ha tittat på digitalröntgenbilderna och känt på hoven.

Han tror att det kan ha kommit in en träbit i hov- en som gjort att Nasi är svullen på benet. Han lägger på en sula på hästskon och ett medel som förhindrar infektion. Nu kommer det att läka.

– Nej, det gör inte ont för hästen, en hov växer 7–8 millimeter per månad. Det känns ungefär som när vi klipper våra tånaglar, säger Pär Pettersson.