Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk i Hockeysverige

Färjestad, Frölunda, Linköping, HV 71 och Djurgårdens utspel har retat upp övriga Hockeysverige.
Är beslutet att bryta sig ur genialt – eller har de bara fått hybris?

Annons

I och med att de fem klubbarna har sagt upp aktieägaravtalet i den svenska hockeyligan (SHL) är det osäkert hur elitserien kommer se ut säsongen 2010/2011.

Officiellt är deras skäl att de inte vill binda upp sig i ett femårigt nytt tv-avtal.

Inofficiellt?

– Det känns som att det måste finnas en dold agenda. Om de inte har en färdig plan att rulla ut inom kort skulle jag bli otroligt förvånad, säger Stefan Jonsson, Södertäljes klubbdirektör.

till vardags ordförande i Linköping HC och ordförande i den så kallade NT-utredningen, menar att så inte är fallet.

– Det är viktigt att förstå att vi bara vill behålla handlingsutrymmet, vill se vilka alternativ det finns. Vi har inte tagit några beslut, utan vill snarare se vilka alternativ det finns att tillgå innan vi gör det, säger han.

Utredningen, som pågått sedan i höstas, beräknas vara klar först till årsskiftet.

Och då kommer de att besluta sig för om det blir ett samarbete med den ryska KHL-ligan, en nordisk liga, en europeisk eller vad det nu blir.

SSK:s Stefan Jonsson igen:

– Det är jättetråkigt. Vi är inte helt tagna på sängen, men det blev skarpt läge väldigt snabbt. Det känns illojalt, och är en total spricka mellan oss, säger han.

– Vår bedömning är att publiken vill ha en svensk liga, med svenska lag från svenska städer. Elitserien är ett starkt varumärke, starkare än lagen som spelar där.

– Vem minns Mora som ett elitserielag? SSK har varit in och ut utan att någon brytt sig. Och en elitserie med AIK i stället för LHC och Leksand i stället för HV låter ju inte så dumt. Jag tror de överskattat värdet på sina egna varumärken.

ordförande i Djurgården Hockey, välkomnar dock beslutet.

– Vi vill inte låsa fast oss i avtal som riskerar att begränsa publikens möjlighet att se hockey på absolut toppnivå, säger Mats Larsson. (TT)

Mer läsning

Annons