Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbråk inför höstens ripjakt

Ett storbråk tornar upp sig inför höstens ripjakt. Länsstyrelsens nya dataverktyg gör att den 29 år gamla Tåssåsenmodellen försvinner.
Tåssåsens sameby svarar med att vägra vara med i nya jaktportalen natureit.se.

– Att köpa jaktkort kommer att bli som att köpa CD-skivor eller annat på nätet. Man lägger jaktdagar i en kundvagn och klickar sig till kassan, säger Olof T Johansson som är upprörd över vad han ser som ett bekvämt sätt för länsstyrelsen att göra sig av med samebyns möjlighet att reglera småviltjakten.

Ripjägare har hittills anmält intresse via nätet till länsstyrelsen som lottat bland jägarna. Den som vinner får fritt välja jaktdag under säsongen, sedan går turen till nästa. Sist ut får ta dagarna som blir över.

Det förändras i höst och i stället får jägarna bevaka nätet på samma sätt som de som anmäler sig till Vasaloppet eller köper en konsertbiljett; först till kvarn.

Tåssåsens sameby har haft en egen modell för småviltjakten. Efter lottningen har samebyn haft direktkontakt med jägarna. I praktiken har samebyn inte behövt avlysa stora områden för att vara på den säkra sidan utan modellen har gjort att jägarna fått besked utifrån renskötselns behov med kortare varsel och på ett flexibelt vis, enligt Olof T Johansson.

Det har helt enkelt handlat om att Tåssåsens sameby haft större inflytande över ripjakten än andra samebyar.

– Vi orkade strida för det, säger Olof T Johansson som är mycket upprörd över vad som hänt.

– Det här är inte roligt. Man tror att det är 40-talet med någon lappfogde som bestämmer uppifrån. Det saknar motstycke. Vi har inte haft någon dialog om detta. Jag har varit engagerad i Tåssåsenmodellen i 29 år och jag accepterar inte att bli bortstruken med ett pennstreck, säger han.

Skillnaden kommer att bli att länsstyrelsen hämtar in uppgifter från samebyn om avstängning av marker. Minst fem dagar före aktuell jakt. Med helg kan det betyda sju dagar och det är för lång tid med tanke på väder,vind och renskötsel, menar Olof T Johansson. Jägaren kommer att få veta om marken är stängd eller öppen och hur många andra som köpt jaktkort.

Olof T Johansson är arg. Han säger att direktkontakt mellan ripjägare och sameby är det som utgör skillnaden mellan att se på någon som inkräktare eller gäst.

Motdraget är att avstå från att vara med i nya web-verktyget. Natureit.se får klara sig utan Tåssåsens samebys marker om Olof T Johansson får bestämma.