Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbråk på äldreboende inför schemaförändring

Ett storbråk har brutit ut på äldreboendet Häradsgården i Lit. Personalen motsätter sig en omorganisation som innehåller nytt schema och rotation av personal mellan avdelningarna.
– Vi vill inte köra över folk, säger Tomas Paulsson, sektorschef för äldreboenden som säger att protesterna kom överraskande.

Bakgrunden handlar om dålig ekonomi på de åtta avdelningarna i Lit. De röda siffrorna är envisa och när ett förslag på omorganisation skulle göras fick kommunens bästa schemaläggare uppdraget, berättar Tomas Paulsson.

Förslaget handlar om att de åtta avdelningarna slås ihop i två block. Att tillhöra ett block innebär att personalen får rotera för att täcka upp där det behövs extra resurser. Förändringen är tänkt att ge en mer flexibel verksamhet.

Enligt en anställd innebär det att en person lämnar ”sin” avdelning för att täcka upp på annan avdelning samtidigt som hålet efter henne ersätts av någon från en annan avdelning.

– Det går helt emot vår utbildning om värdegrund. Vi är oroliga för kvaliteten och säkerheten på vården. De äldre kommer i kläm och det blir stort ansvar för den ordinarie på en avdelning som får sällskap av en från en annan avdelning.

Enligt den anställde som vill vara anonym kunde delaktigheten inför förändringen ha varit mycket bättre.

– Vi förstår inte logiken i att jag ska gå iväg till en annan avdelning och det ska komma någon och ta min plats.

Bråket har eskalerat under veckan. I onsdagskväll höll Kommunal ett stormöte med sina medlemmar och på torsdagen träffades cheferna och Kommunals representant. Agneta Danielsson, Kommunal, beskriver mötet som misslyckat.

– Vi nådde ingenstans. Det känns som att luften har gått ut fullständigt.

Tomas Paulsson å sin sida förklarar att stormötet kom som en överraskning för arbetsledningen. Hade de fått vara med hade de kunnat bemöta oron.

– Mötet kom som en kalldusch. Vi blev tagna på sängen.

Tomas Paulsson säger att dialog nu behövs.

– Vi måste sätta oss ned tillsammans och titta på vad som har hänt. Det är klart vi tar till oss detta. Vi vill ha förståelse och delaktighet men delaktighet kan inte vara in absurdum heller.