Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storebror ser och hör dig

– Det behövs ett tillfälligt stopp för nya lagar som hotar den personliga integriteten.

Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet, är befriande tydlig om vad som behövs i kölvattnet av avlyssningsdebatten.

Frågan om ett moratorium är aktuell nu när regeringen snart kommer att tillsätta en parlamentarisk integritetskommission. Något som är både välkommet och i högsta grad behövligt. Tillsättandet har dragit ut på tiden och denna senfärdighet tjänar ingen på. Inte regeringen, inte Sverige och inte enskilda var de än befinner sig. Det är helt nödvändigt att få en bättre helhetsbild av FRA och allt som händer och sker i dess skugga. Allt kommer vi nog aldrig att få vet, för sekretessen är omfattande, men man måste ändå anstränga sig att lyfta på många stenar.

Det var för två år sedan som regeringen och socialdemokraterna enades om att ändra FRA-lagen så att även Säpo och Rikskrim ska få använda signalspaning. För att detta skulle gå igenom krävdes att en integritetskommission tillsattes. Nu är det på tiden att den gör det.

Inför tillsättandet är det viktigt att slå vakt om det kanske viktigaste av allt – att på olika sätt skydda den personliga integriteten.

När det handlar om signalspaning har det visat sig att mycket sköts i det fördolda, kanske mer än vad som behövs till och med. Det är därför helt riktigt att som Fredrick Federley nu gör, gå ut och kräva större hänsyn till den enskilde.

Ända till dess integritetskommissionen har sagt sitt, bör det vara stopp och belägg för nya lagar som hotar den personliga integriteten. FRA har till exempel bett regeringen om att inom ramen för sin försvarsunderrättelse-och utvecklingsverksamhet, få större möjligheter att lagra personuppgifter.

Hotfullt eller hoppfullt? Ja, man kan nog ändå enas om det gamla ordspråket att den som har rent mjöl i sin påse, inte behöver oroa sig, inte känns särskilt aktuellt längre.

FRA och avlyssningsfrågorna är så stora nu, att de definitivt skymmer sikten för aldrig så många påsar med rent och fint mjöl, staplade på varandra.

"

Man kan nog ändå enas om det gamla ordspråket att den som har rent mjöl i sin påse, inte behöver oroa sig, inte känns särskilt aktuellt längre.

Nu är det dags att få ett helhetsgrepp på integritetsfrågorna.