Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storföretag använde Renfjället som reklamplats – Årebor upprörs

Under nyår användes Renfjället som en gigantisk reklamplats. Inga tillstånd krävdes för att företaget skulle nå ut med budskapet i Åre. Nu vill kommunen utreda hur liknande initiativ ska kunna stoppas.
– Vi måste verkligen ta tag i det här, säger Katrin Wissing (MP).

Annons

Under mörka vinterkvällar brukar Renfjället inte synas så väl från Åre. Men under nyårsveckan fungerade fjällets kalhuggna ytor som en reklamplats och hamnade därför i blickfånget.

Ett företag som specialiserat sig på att visa reklam med hjälp av ljusprojektor stod bakom initiativet.

"Den här veckan är Fasadprojektion i Åre och kör ett samarbete med Audi Sverige. De 4 ringarna syns klart och tydligt från hela Åre, snyggt!" står det på företagets Facebooksida.

Men alla tyckte inte att ljusskylten var ett snyggt inslag i naturen.

"Jag blir förvånad och besviken. Vill inte ha våra fjäll belamrade med kommersiella budskap! Har kommunen gett tillstånd till detta? " undrar en person som skrivit på Facebooksidan Näringslivsutvecklingen i Åre kommun.

Många undrar om det krävs tillstånd för reklam på fjället. Men svaret är nej. Renfjället ligger inte inom planlagt område och det finns ingen väg i närheten. Därför kan inte kommunen, Transporverket eller länsstyrelsen göra något, menar Barbro Nyberg som är förvaltningshandläggare på samhällsenheten.

Att använda ljusprojektioner i naturmiljö för att nå ut med ett reklambudskap är något helt nytt. Barbro Nyberg har hanterat skyltärenden i många år men har ingen erfarenhet den här sortens reklaminstallationer.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger hon.

Det som gör det extra komplicerat är ju att det inte handlar om någon fast anordning som en skylt eller tavla. Det handlar ju bara om ljusprojektioner som är tillfälliga.

Kersti Åberg, bygglovsgranskare på Åre kommun, har fått telefonsamtal från Årebor som undrar om kommunen kan göra något åt saken. Hon kan bara informera om att det inte strider mot bygglagen.

Gustaf Wikström som driver företaget Fasadprojektion blir förvånad över kritiken och berättar att han bara fått positiva reaktioner i Åre.

– Skriv även att vi hade en god jul och nyårshälsning, säger han.

Han berättar att han tagit fram en mobil teknik som gör det möjligt att på ett enkelt sända ut budskap på till exempel fasader. Tekniken är dyr och det är endast stora bolag som Audi och Ikea som anlitar hans tjänster.

Gustaf Wikström kan förstå reklambudskap kan irritera människor. Men frågan är om inte ljustekniken är en bättre lösning än fasta skyltar. Ljusskyltarna kan bara används tillfälligt när det är mörkt.

– De stör ju inte någon. Tänk om man kan byta ut alla gatupratare som folk snubblar över till det här istället, säger han.

Han påpekar att markägaren gett tillstånd och att företaget alltid följer etiska regler för reklam. Gustaf Wikström föreslår att Åre kommun följer Stockholms stads exempel och tar fram ett skyltprogram som visar vad som gäller för ljusprojektering.

Katrin Wissing (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, anser att det är viktigt att fundera på hur kommunen ska hantera reklam i naturmiljön. Att ett fjäll tas i anspråk innebär ju en störning av landskapsbilden.

Vad händer om ett företag eller organisation går ut med kontroversiella budskap?

– Det är oerhört svårt att komma åt, säger hon.

Hon kan tänka sig att en lokal föreskrift är lösningen. Eller att det tas upp i översiktsplanen eller att området detaljplaneläggs.

Katrin Wissing tror att fler företag kan tänka sig att annonsera på det här viset eftersom Åre blir en allt större marknadsplats.

– Vi kommer att se mer av det här i framtiden ju mer det byggs och ju intressantare Åre blir, konstaterar hon.

---

Mer från Åre:

Skistar vill bygga om området vid kabinbanan

Så många lägenheter planeras i centrala Åre