Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storhögens Vindkraftspark stoppad – bolaget återkallade sin ansökan

Statkraft SCA Vind AB har återkallat sin ansökan om tillstånd från Miljöprövningsdelegationen i Härnösand för bygget av vindkraftsparken i Storhögen. De vill undvika att få ett veto lagt, och vi räknar med att de kommer igen med ny ansökan, säger boende i Fagerland.

Statkraft SCA Vinds ombud Fröberg & Lundholm Advokatbyrå i Stockholm begärde i måndags att bolagets ansökan om tillstånd skulle återkallas och att ärendet skulle avskrivas från vidare handläggning.

Beskedet kommer efter att Östersunds kommun lovat att använda sitt veto mot en utbyggnad, sedan projektet fått hård kritik från lokalbefolkningen. Bolagets löfte att ta bort tre verk och att även sänka totalhöjden på verken, räckte inte för att få med byarna på projektet. Statkraft SCA Vind drar nu tillbaka sin ansökan en månad efter kommunen

– Efter att vi har hört och lyssnat till de boende och där kommunen samtidigt meddelat att de kommer att nyttja sitt veto, så ser vi ingen anledning att gå vidare, säger Malin Hillström, ansvarig för tillståndsfrågor vid Statkraft.

Ni skriver till Miljöprövningsdelegationen att:

"Bolaget har tagit till sig de synpunkter som framkommit gällande verksamhetens omfattning och utformning. Bolaget kommer därför att på nytt utreda hur verksamheten kan utformas så att olika intressen beaktas ytterligare".

• Vad betyder det?

– Det finns alltid saker att fundera över, kanske kan vi hitta andra sätt att få acceptans för vindparken

• Blir det en ny ansökan?

– Det är väldigt svårt att uttala sig om hur och när det blir.

• Gjorde ni något eget misstag?

– Vi har jobbat och ändrat på parken efter att ha lyssnat på signaler lokalt, men parken ligger helt visst i blickfånget för de boende. Det är ett svårjobbat område eftersom det ligger så visuellt, säger hon.Statkraft SCA Vinds besked om att de återkallat sin ansökan väcker funderingar lokalt.

Från byarna runt den planerade vindparken ses den återkallade ansökan som en seger, men en tillfällig sådan.

– De drar tillbaka sin ansökan för de ville inte ha något veto lagt. Det hade varit ännu bättre om kommunen hade lagt lägga sitt veto. Det finns samtidigt krafter för att få bort kommunernas vetorätt och Statkraft SCA kommer säkert igen på något sätt, säger Stefan Persson Fagerland.

Även Sven-Erik Larsson, Fagerland tror att det blir en ny ansökan.

– De ville inte ha något veto lagt och därför tog de igen sin ansökan för att komma igen med en ny. Nu måste vi ha ett möte för att fundera lite grann. Kampviljan är enormt stor och stark och vi kommer att fortsätta att trycka på om de kommer igen. Det var väldigt taktiskt att de drog tillbaka sin ansökan, men vi hade inte väntat något annat. Samtidigt hoppas jag verkligen att inte Statkraft har någon dold agenda, utan att de lyssnar på oss. Det vore dödsstöt att få en så stor park mitt i bygden, säger Sven-Erik Larsson.