Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen slog till med full kraft

När stormen Hilde lämnade länet under sena söndagen lämnade hon mängder av nedblåsta träd, nedblåsta byggställningar, tågstopp och strömlösa hem efter sig.

När stormen Hilde passerade länet under helgen uppmättes medelvindar på 38 meter i sekunden och i vindbyarna ända upp till 56 meter i sekunden.

– Den här helgen drabbade oss betydligt värre än då Dagmar drog in över länet för två år sedan, säger Irene Tängmark, säkerhetschef på Strömsunds kommun.

Hon berättar att det värst utsatta området i Strömsunds kommun och i länet är Tåsjödalen.

– En person berättade att det aldrig blåst så här illa sen 50-talet, säger Tängmark som trots de kraftiga vindarna kan se tillbaka på en helg utan personskador orsakade av stormen.

Men de materiella skadorna är desto mer omfattande. Altaner, plåttak, taktegel och lättare byggnader har fallit samman på många håll.

– Vi har mycket att ta reda på den närmaste tiden. Skogsskadorna är mycket omfattande. Nu gäller i först och främst att få tillbaka elen till alla de hushåll som har drabbats av strömavbrott, det börjar bli kallt för många. Värsta drabbade är Eons kunder. Många träd ligger på ledningarna och vi har också många ledningsbrott ta itu med, säger Tängmark.

Hur många exakt som är drabbade av strömavbrott kan hon inte svara på av det enkla skälet att hennes internet är utslaget.

Under söndagen arrangerade Länsstyrelsen en telefonkonferens med de flesta av länets berörda aktörer. Syftet var att skapa en gemensam lägesbild.

– Vi var förberedda på stormen och har samarbetat sedan i fredags, säger Catharina Ekelund som är tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen i länet.

Totalt räknar hon med att det som mest var 7000 abonnenter som var utan el under helgen. Det är abonnenter knutna till Eon, Jämtkraft och Blåsjökraft som drabbats.

– Värst är läget i de norra länsdelarna. I Strömsunds kommun, men även i Föllinge och Skärvången är problemen omfattande. På Eon säger man att förhoppningen är att strömmen ska vara tillbaka till samtliga kunder under måndagen, säger Ekelund.

Även vad gäller teletrafiken har det varit stora problem. Här har såväl det mobila nätet som det fasta telenätet drabbats.

– Och även här är det Strömsund som drabbats hårdast, säger Ekelund som fasar över att måndagen kommer att avslöja hur illa stormen drabbat skogen.

– Jag vet redan nu att skogsskadorna i vissa områden är mycket omfattande. Vi har inte kunnat få en ordentlig överblick av läget i skogen på grund av den hårda blåsten men vi hoppas kunna flyga över de drabbade områdena under måndagen för att få en klar bild av läget, säger hon.

Trafiken på länets vägar har flutit förhållandevis bra.

– Trafikverkets personal har jobbat som galärslavar för att skapa framkomlighet. Men jag vill även ge en eloge till alla bybor som av egen kraft get sig ut och röjt vägnätet. Dessutom rapporterar polis och landsting att helgen har varit i stort sett normal. Det verkar som att länsborna har hörsammat alla varningar om oväder och klarat sig bra. Jämtlänningen klagar inte i onödan, avslutar Catharina Ekelund.