Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormfälld skog besiktigas

Strömsund, Åsele, Dorotea och Vilhelmina är de kommuner som drabbats mest av stormen Hilde.

Tidigast i slutet av nästa vecka kan man bedöma hur stora volymer skog som blåst omkull.

Det står klart sedan Skogsstyrelsen med hjälp av bilar genomfört besiktningar i Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län.

– Under den närmsta tiden kommer skogsbruket att komplettera de första besiktningarna med helikopterinventeringar. Efter det bör vi kunna uppskatta hur stor volym som skadats, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

De besiktningar som gjorts hittills visar att vindfällda träd bland annat i hyggeskanter, färska gallringar och i fröträdställningar men också skog som normalt anses ska tåla stormar har drabbats.

Dessutom har många träd och trädgrupper som lämnats av miljöhänsyn på olika hyggen blåst ned.

SCA i Strömsund genomförde under tisdagen helikopterinventeringar. Vad dessa visar kommer att diskuteras vid ett möte under onsdagen.

När det gäller elavbrotten blir de allt färre.

Jämtkraft hade under gårdagen bara ett fåtal kunder som var strömlösa.

Kjell Selinder vid One Nordic som sköter Eons elnät kunde strax efter lunch under tisdagen konstatera att omkring 500 abonnenter i Strömsunds kommun fortfarande var utan elektricitet.

– Men det går framåt. Måndagens helikopterspaning har gett mycket. Nu har vi 110 man i arbete, 2 skördare och 4 linjetraktorer. Högspänningsledningarna är snart fixade och nu arbetar 10 arbetslag med lågspänningslinjer. Vi räknar med att alla ska ha elektricitet vid 22-tiden på tisdagskvällen. För de som inte får ordinarie leverans håller vi på att samla in alla reservelverk som finns i de norra delarna av landet, säger Kjell Selinder.