Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormigt företagarmöte

Det blev ett osedvanligt hett möte då skönhetsterapeuter i Östersund mötte kommunens företrädare.

– Kommunens kontroller av våra lokaler och vår verksamhet är mycket tvivelaktig. De har inget regelverk att gå efter, och avgifterna skiljer sig väldigt mycket beroende på vad för slags behandling vi erbjuder, säger Malin Lindblad som äger en skönhetssalong i centrala Östersund.

– Ofta är det vi som får berätta för kommuns kontrollanter hur miljöbalken ska tydas, säger Malin som säger att hon tvingas betala mellan 4000 och 5000 kronor per år för ett besök av kommunens inspektörer som varar ungefär en timme.

– Dessutom kan de komma oanmälda och fotografera lokalen. Det känns obehagligt, tillägger hon innan mötet öppnas.

Malin hoppades före mötet att få rätsida på hur kontrollerna ska genomföra, men också att få fram en enhetlig avgift för kontrollerna, oavsett om men erbjuder fotvård, massage eller skönhetsbehandling.

Under måndagens möte skulle företagare och kommunens företrädare räta ut alla frågetecken efter många års oklarheter. I hallen på Rådhuset var det redan före mötet en laddad stämning. Drygt 15 uppretade egna företagare fanns på plats.

Jari Hiltula, kommunens miljöchef, mötte i vestibulen och ledde företagarna upp till konferensrummet. Efter att han inlett mötet med en kort genomgång av det regelverk som kommunen följer i samband med kontrollerna, var det företagarnas tur att ta till orda. Och det gjorde de. Frågorna formligen haglade över Hiltula som aldrig gavs chansen att svara på en fråga förrän nästa fråga avlossades. Det rådde en minst sagt irriterad stämning i salen.

Efter mötet var det delade meningar om slutresultatet.

– Det blev väldigt stormigt. Vi behöver nog träffas fler gånger. Nu pratades mycket i mun på varandra och vi kom aldrig fram till några beslut. Det blev inte som jag tänkt, säger Malin Lindblad lite besviken efter mötet och får gehör av Annmarie Hellby.

– Det vart hönsgård av alltihopa. Nu återstår många möten där det krävs en betydligt bättre dialog, säger Hellby.

– De flesta är nog missnöjda med svaren. Mötet blev alltför personligt. Mycket återstår innan vi har en lösning, avslutar Solveig Westin, fotvårdare på Frösön.