Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormigt landstingsfullmäktige

Anna Hildebrand (MP) spelade huvudrollen vid fullmäktiges möte på onsdagen. Hon är numera oppositionspolitiker och riktade kritik mot de partier som hon tidigare samarbetat med.

Häromdagen hoppade Miljöpartiet av majoriteten i landstinget med motiveringen att Socialdemokraterna och Vänsterparitet inte gick med på den skattehöjning på 25 öre som MP krävde. Det präglade fullmäktigedebatten inför beslutet om landstingsplanen.

MP:s fyra ledamöter har nu blivit oppositionspolitiker och Anna Hildebrand uttryckte kritik mot S och V i sina inlägg. Hon pekade bland annat på brist på hälsofrämjande åtgärder och brist helhetssyn i hälso- och sjukvården. Men framför allt uppehöll hon sig vid finansieringen där hon tycker att det är orimligt att ännu en gång gå in i ett nytt verksamhetsår med ett stort underskott. En skattehöjning enligt MP:s förslag skulle ge en förstärkning med 56 miljoner kronor nästa år.

– Vi gör det för att ta ansvar, för att lägga en finansierad budget, säger Hildebrand.

Hon anser inte att det går att åstadkomma en ekonomi i balans utan att öka intäkterna. Effektiviseringar och prioriteringar är inte en framkomlig väg.

– Vi ser inte att det är humant att ställa de kraven på vår verksamhet.

MP fick med sig ytterligare en ledamot på sitt förslag om skattehöjning - Gunnar Geijer, tidigare Centerpartist och numera politisk vilde. Han passade också på att kritisera Alliansen där han själv ingick för några månader sedan.

– Alliansen talar om att sjukvården ska vara solidariskt finansierad, men trots det återkommer man varje år till att höja taxor och avgifter. Det är kanske dags att slå upp ordet solidaritet i ordboken. Om det inte är struket där.

Fullmäktige hade karaktär av hela havet stormar med en påtaglig splittring mellan partierna. Det var endast S och V som kunde visa enighet och det är de två partierna som numera utgör majoritet, men med minsta möjliga marginal. Allianspartierna ökar sin profilering inför valet och de gick fram med varsitt budgetförslag, vilket inte har hänt på flera år.

V har tidigare argumenterat intensivt för höjd landstingsskatt, men har tonat ned kravet för att få samarbetet med S att hålla och för att valrörelsen närmar sig.

– Ni har majoritet och kan höja skatten om ni vill, men ni fegar för att det snart är val, säger Christer Siwertsson (M), oppositionsråd.

– Det är på den nationella nivån som vi måste betala mer skatt. Det är skatt som vi betalar efter bärkraft och inte per 100-lapp som vi gör i landstinget, säger Monalisa Norrman (V), landstingsråd.