Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormvindar på Mittuniversitetet

En ny vindtunnel på campus ska ge bättre idrottare och bättre produkter.

– Det kommer bli ett bra komplement till våra nuvarande labb, säger Mats Ainegren.

I början av februari startade bygget av en vindtunnel på campusområdet.

– Det är lite av en profilbyggnad som kommer att märkas och stå ut, berättar fastighetschefen på Mittuniversitetet Lennart Johansson.

Byggnaden, som är placerad i hörnet Campusvägen och Genvägen, kommer att bli 23 meter lång, 8 meter hög och 10 meter bred. En stor fläkt kommer att kunna generera vindar långt över stormstyrka och duschar i taket kommer att kunna simulera regn. Och kronan på verket kommer att bli det stora rullbandet i mitten av vindtunneln.

– Vi kommer att få en unik anläggning där vi kan testa både människor, material och produkter, säger Mats Ainegren som är lektor vid Mittuniversitetet och projektledare för vindtunneln.

Det stora rullbandet, som mäter 5,5 gånger 3 meter, kommer att kunna simulera både uppför- och utförsåkning vilket gör att man kan testa saker som tidigare inte varit möjligt.

– Vi kommer exempelvis kunna mäta hur och var en störtloppsåkare påverkas av olika krafter, berättar Mats Ainegren.

– I och med att rullbandet är så stort kommer vi även kunna studera saker som hur mycket en längdåkare tjänar i kraft på att ligga bakom en annan åkare.

Men det är inte bara atleter man kommer att titta på i den nya vindtunneln. Mittuniversitetet har ett bra samarbete med outdoorbranschen och man hoppas att den nya vindtunneln kan resultera i fler spännande forskningsprojekt.

– Vi har saknat en sådan här anläggning i utbildningen inom sportteknologi. Nu kommer vi att kunna titta på hur exempelvis textilier påverkas av UV-strålning, nötning, väder och vind. Vi kommer dessutom att kunna mäta hur en testperson påverkas under sådana förhållanden. Även inom produktutveckling är en vindtunnel viktig och vi kommer att kunna titta på aerodynamiska egenskaper hos allt i från fotbollar och tält till bilar, säger Mats Ainegren.

Den nya vindtunneln med tillhörande labbutrymmen och inventarier kommer att kosta runt 12 miljoner kronor att bygga.

– Det är A4 Campus som bygger och äger anläggningen men det är Mittuniversitetet som kommer att hyra den, säger fastighetschefen Lennart Johansson.

Vindtunneln beräknas stå klar i början av 2015.