Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stornorrland redan nu?

Regeringens vilja är att Jämtland Härjedalen skall ingå i en större region.

Annons

Tanken är att regionerna skall växa fram underifrån, med hänsyn till berörda kommuners intressen. Vi har egentligen bara två alternativ att välja på: Jämtlands län tillsammans med Västernorrland eller tillsammans med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Det första alternativet med Västernorrland, som våra politiker, utom moderaterna, vill hasta fram redan nu, är egentligen befolkningsmässigt för litet. För litet om vi skall kunna hävda oss när landets resurser till vägar och järnvägar mm skall fördelas mellan regionerna och med hänsyn till att ett regionsjukhus typ Umeå eller Uppsala bör ingå i regionen.

En stor del av vinsten anses av ansvarsutredningen ligga i storskalighet samtidigt som den gemensamma länsstyrelsen kommer att ha lokalkontor för kontakten med folket. Men den största vinsten ligger i att vi bättre kan hävda oss i konkurrens med andra regioner i landet. Ett Stor Norrland gör det inte lika lätt att ta vägpengar från Jämtland till Trollhättan som då GM krävde en bättre väg från SAAB.

Redan nu börjar Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner att rikta blickarna norrut mot Umeå och den norra regionen. I så fall blir det befolkningsunderlag som utgörs av Jämtland Härjedalen tillsammans med Västernorrland och som redan nu är i minsta laget ännu mindre.

Med hänsyn till nästa års utredningsförslag, på uppdrag av regeringen, avseende den organisation som skall ersätta nuvarande länsstyrelser, bör ett beslut i regionfrågan inte förhastas fram. Det kan visa sig att Stor Norrland eller något annat alternativ är ett bättre alternativ. Vi kan gott vänta med ett beslut till nästa år, då vi sannolikt kommer ha tillgång till ett ännu bättre beslutsunderlag än i dag.

Björn Wahlberg, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel