Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjöodjuret slipper kamera ovanför ytan

Det går bra att filma Storsjöodjuret under vattnet. Men inte ovanför. Länsrätten har beslutat att Svenstaviks företagarförening inte får använda webbkamerorna vid Storsjön.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat att Svenstaviks företagarförening får ha fyra övervakningskameror under vattenytan vid Nysvedshällan. Syftet är att få en bild på Storsjöodjuret. Men något tillstånd för kamerautrustning ovanför vattenytan beviljades inte. Nu har Länsrätten avslagit överklagandet från företagarföreningen och det innebär att de fyra webbkamerorna ovanför vattenytan inte får användas.

– Det känns mycket märkligt. Grunden är att man inte ska kunna känna igen en människa på en webbkamera. Du kan ju titta på webbkameror runt om i Jämtland som är uppsatta utan tillstånd. På många går det att identifiera människor. Det är ju inte direkt många som passerar vattnet precis där vi vill ha kamerorna. Felet vi gjorde var att vi sökte tillstånd, säger ordförande i Svenstaviks företagarförening Gunnar Nilsson.

företagarföreningen diskutera Länsrättens beslut.

– Vi får se hur vi går vidare. Det är viktigt att få ha kameror även ovanför vattenytan, men projektet faller inte med det här, säger Nilsson.

På Länsstyrelsen är man medveten om att det finns många webbkameror runt om i Jämtland som inte är godkända.

– Vi kommer att titta på det här. Ska en kamera vara riktad mot där allmänheten har tillträde så måste det finnas tillstånd. Vi ska bli bättre på tillsyner när det gäller det här, säger Anders Asplund på Länsstyrelsen.