Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslagna planer för rallyresort i Kall

Ett steg närmare mot en ny exklusiv rally­resort i Kall tas nästa vecka då kommunstyrelsen tar upp ärendet.
Satsningen innefattar 50 hus, en marina och ett inhägnat område för renar.

Annons

I mars berättade ÖP om Staffan Parmanders nya storsatsning. Parmander är rallykartläsaren som var med och byggde upp Kall Auto Lodge. Nu vill han bygga cirka 50 lägenheter drygt en kilometer öster om Kalls kyrkby. Projektet inkluderar nya rallyvägar, en marina vid Kallsjön, ett strandhus, en helikopterlandningsplats samt ett inhägnat område där renar kan ströva omkring. Utanför bostadsområdet planeras ett vildmarksområde med jaktstugor, vandrings- och skoterleder samt en rallyväg.

Parmander vill satsa på att bygga exklusiva hus som ska locka internationella köpare. Fritidshusen ska kunna hyras ut under hotelliknande former och därför ska en reception byggas vid Kallvägen.

För att komma igång med projektet krävs en detaljplan för stugbyn. De övriga satsningarna behöver dock inte detaljplaneläggning.

I ett förslag till kommunstyrelsen påpekar stadsarkitekten i Åre kommun att fastigheten Nedgård 1:2 visserligen ligger inom Njaarke samebys marker men att den inte omfattas av riksintresse för rennäringen. Dessutom påpekar han att VA- frågan måste utredas samt att utfarten måste studeras så den blir säker.

På tisdag tar kommunstyrelsen beslut om man ska tillåta en detaljplaneprövning. Det första steget blir i så fall ett planprogram.