Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslam för Fältjägarna vid SM

Fältjägarnas damkvartett tog storslam vid vinterns sista SM-tävlingar i skid-O. Guld och silver i massstarten och guld i stafett­en genom Erica Johansson och Marie Ohlsson och dessutom ett brons i stafetten för andra­lagets Stina Grenholm/Monika Lund.

Det blev ovanligt snabbkört då spåren på berget ovanför Skyttis IP frusit till efter de senaste dagarnas tö följt av kyla. Masstarten över medeldistans med två gafflade slingor och en kortare gemensam bana, blev en sekunduppgörelse mellan de bägge klubbkamraterna från Östersund. Trots att Erica och Marie åkte olika slingor kom de samtidigt till kartbytet inför sista varvet.

– Marie drog till en början men när hon föll i en uppförsbacke (!) kom jag förbi, sa Erica.

– Det kändes som jag var litet starkare, men Marie hängde ändå på hela vägen fram till sista kontrollen, där jag lyckades stämpla först.

Sedan var det bara utför och slätt in i mål och chanslöst för Marie att ta in den sekund hon blev efter vid stämplingen även om de bägge stämplade vid varsin enhet.

– Men inte förrän vi kommit i mål fick jag klart för mig att vi var etta och tvåa, sa Erica. Vi fick ingen sekundering vid sista kartbytet och visste därför inte om svåraste konkurrenten VM-medaljösen Josefine Engström, Alfta-Ösa, var före eller efter oss.

på behörigt avstånd och dessutom nära att gå miste om bronset då Stina Grenholm i sin comeback gjorde en strålande avslutning och var bara sekunderna efter Josefine.

– Det ger mersmak till nästa år, sa Stina, som i bagaget har en guldmedalj från VM i Tjeckien. Men det var några år sedan.

Segern för evigt unga Erica Johansson, som egentligen platsar i en veteranklass, kom litet överraskande eftersom hon brukar trivas bäst i riktigt slitföre medan det nu gick blixtrande fort.

Trots att hon varit med länge var det ”bara” hennes fjärde individuella guld i SM. Men det kan bli flera. Hela gänget har haft så kul i vinter i sin nysatsning att det blir en fortsättning nästa år.

Att Fältjägarna sedan skulle ta hem söndagens stafett var en ren formsak. Visserligen växlade Marie sekunden efter Moras Eva Svensson på första sträckan, där hon hade en längre gaffling, men på andra sträckan körde Erica luften ur alla konkurrenterna i denna tvåmanna-stafett.

seniorernas SM avgjordes också veteran-SM i masstart medeldistans. Där blev det ytterligare två medaljer till Jämtland genom ÖOK:arna Ulf Lindqvist (guld i H40) och Gösta Nilsson (silver i H75).