Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslam i nämndsval för minoritetsstyre

De styrande partierna i Härjedalens kommun endast har 19 mandat av 39 i kommunfullmäktige, trots det så kunde de ta hand om alla ordförande och viceordförandeposter när det var val till styrelser och nämnder.

Det blev storslam för Socialdemokraterna, Vox Humana och Vänsterpartiet i de val som gjordes av kommunfullmäktige till styrelser och nämnder för den kommande mandatperioden. Samtliga ordförande och viceordförandeposter gick till ledartrojkan.

När det gäller de tyngsta posterna så togs dessa av Gunilla Zetterström-Bäcke (S) som blev ordförande i kommunstyrelsen där Lars-Gunnar Nordlander (S) tar platsen som vice. Socialstyrelsens ordförande blev Anna-Lena Andersson (S) och till ordförande för bildning, fritid och kultur valdes Helena Larsson (V). Pelle Persson (VH) tar rollen som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och Lars-Gunnar Nordlander (S) blir ordförande i miljö- och byggnämnden.

Alliansen förde fram egna kandidater till posterna som viceordförande men röstades i samtliga fall ner trots att det på oppositionssidan finns 20 mandat.

Noterbart är också att Vox Humana som efter valet innehar två platser i kommunfullmäktige även fick två platser av elva i kommunstyrelsen samt en ordförandepost i samhällsbyggnadsnämnden. Rimligen ges därmed även Pelle Persson en plats av fem i kommunledningsutskottet vilket väljs av kommunstyrelsen under januari, där är det brukligt att samhällsbyggnadsnämndens ordförande tar plats.

Folkpartiet som endast mäktade med att få ett mandat i fullmäktige har också spelat sina kort väl i förhandlingarna då de har en plats i kommunstyrelsen, en i socialnämnden och i samhällsbyggnadsnämnden gavs de två av totalt fem platser.

De två partierna som står utan samarbete med övriga, Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet, har båda tre mandat i fullmäktige vilket gjorde att det stod mellan dessa två för att få en plats i kommunstyrelsen. Denna tilldelades Thomas Johansson-Nordqvist (SD) efter lottning. I övrigt gavs varken Sverigedemokraterna eller Härjedalspartiet några mandat i nämnderna, trots att de var och en har lika många mandat som Folkpartiet och Vox Humana tillsammans i kommunfullmäktige.