Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storstad eller landsbygd – var är det bäst att bo?

Och kan man egentligen ställa en sådan fråga? Kan man döma ut det ena till fördel för det andra?

Jag har bott i både storstad och landsbygd – och trivdes bra på båda ställena.

Men nu, när jag ser tillbaka, känns det mer som hemma i Tåsjö än vad det någonsin gjorde i Sundsvall under mina fem år där.

När jag tänker efter beror det på att jag här omges av människor som bryr sig om varandra. Som engagerar sig och som har gjort ett aktivt val. Jag tänker så här: Till storstaden flyttar många för att de fått ett bra jobb. Till landsbygden flyttar den som vill bo just där. Många gånger kommer jobbet i andra hand, något som får lösa sig med tiden. En del löser det genom jobbpendling. Längre avstånd till jobbet känns överkomligt för den som hittat sin plats, sitt hemma.

Och nu ska ni få höra. Det är faktiskt också bättre för hälsan att bo på landet.

Det visar nämligen en stor undersökning från Danmarks motsvarighet till folkhälsoinstitutet. Den visar att 30- till 49-åringar som bor i kommuner med låg befolkning har 12 till 15 procents lägre dödlighet än personer som bor i de mest befolkningstäta kommunerna.

Orsakerna till detta sägs vara flera. Dels att det är mer luftföroreningar i storstäderna, dels att människor där lever mindre hälsosamt och röker och dricker mer samt lättare utsätts för stressfaktorer.

Det innebär alltså att vi har värsta fördelen gentemot alla storstadsråttor.

I flera år har tjänstemän från kommunen deltagit i mässor utomlands för att locka inflyttare då de är en bristvara inte bara i Strömsund utan även i stora delar av inlandet (och hela Norrland med för den delen). Kommunen har också drivit ett mycket framgångsrikt inflyttarprojekt, Livet på Landet, där ett 50-tal personer lockats till kommunen och nu bor här permanent.

Vid Placement-mässan i Holland för en dryg vecka sedan var det fullsatt när det hölls föredrag om livet i Strömsund, Krokom och Lierne – tre kommuner som tillsammans åkt till mässan för att locka nya invånare.

Vi lockar och pockar med goda uppväxtvillkor för barnen, en trygg miljö, fantastiska förutsättningar till friluftsliv och en aktiv fritid.

Men här är ju det verkliga guld-argumentet – flytta till Strömsund och lev längre!

Sedan gäller det också att lyfta blicken och titta på molnen. Och då menar jag inte att sitta och dagdrömma. Cloudspotting är nämligen en av de senaste trenderna, naturligtvis från USA. Det handlar om att ta in och njuta av de stundtals vackra molnen, färgerna och formerna som naturen bjuder på. Detta kan låta lite flummigt, men enligt The cloud appreciation society gör det nämligen underverk för själen och hälsan att slappna av en timme och bara sitta och titta på molnen. Och här har vi faktiskt guld-argument nummer två när det gäller att locka nya inflyttare: Bara att uppehålla sig i naturen reducerar mängden stresshormoner i blodet, mildrar depression, ger bättre humör och mer positiva tankar.

Mot bakgrund av detta kan man ju fråga sig varför någon över huvud taget bor i storstaden?

Pernilla Gunnarsdotter Persson, informatör och journalist i Kyrktåsjö som till sommaren bott sju år på landsbygden. Det är nytt personligt hur-länge-jag-bott-på-samma-ställe-rekord.

Artikeln kommer från tidningen Strömsund.