Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort hot mot jakten

Öppet brev till Stefan Löfven (S):

Vid Sameradions partiledarintervju 20 augusti uttalade du att Socialdemokraterna var ”redo att börja arbetet med att ratificera ILO 169” under den kommande mandatperioden.

Vi, ordförandena i Jägareförbunden Mitt Norrland, Västerbotten och Norrbotten, ser med förvåning och oro på detta ställningstagande från dig.

Förvåning på grund av den positiva inställning som S har visat när det gäller att förbättra regelverket för upplåtelse av småviltjakt på statens marker i fjällområdet.

Oro på grund av de omfattande och svåröverskådliga negativa konsekvenser som ett ratificerande av ILO 169 skulle medföra för Sverige och i synnerhet för de människor som bor i de berörda områdena.

På Svensk Jakts hemsida kunde vi vidare läsa Helen Petterssons uttalande om att S i första hand vill ratificera den så kallade nordiska samekonventionen, en konvention som utgör ett minst lika stort hot mot jakten som ILO 169.

Med anledning av detta vill vi därför få ett klargörande från dig gällande vilka konsekvenser ett ratificerande av ILO 169 eller den nordiska samekonventionen skulle få för nuvarande ordning med upplåtelse av småviltjakt på de marker som samerna anser tillhöra Sapmi, och då framför allt på statens marker ovan odlingsgränsen i Norr- och Västerbotten samt på renbetesfjällen i Jämtland.

Sven-Gunnar Sivertsson

ordförande Jägareförbundet Västerbotten

K-G Abramsson

ordförande Jägareförbundet Norrbotten

Mikael Samuelsson

ordförande Jägareförbundet Mittnorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel