Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för att öva halkkörning

Halkan orsakar inga trafikolyckor.
– Det är alltid föraren som är ansvarig, oavsett hur väglaget är, säger Göran Westman, Familjens Motorklubb Jämtland-Härjedalen.

På söndagen fanns möjlighet att öva halkkörning på Jämthalka trafikövningsplats utanför Östersund. Och intresset var stort, över 150 personer passade på att testa vad som händer i olika hastigheter vid inbromsning, undanmanöver och slalomkörning mellan koner.

Övningen inleddes med ett teoripass där Göran Westman berättade om vikten av att använda bälte, om olika typer av vinterdäck samt om hur ABS-bromsar fungerar. Och om den viktigaste faktorn för att undvika olyckor på halt väglag:

– Det är hela tiden farten det handlar om. De flesta olyckorna beror på att man har kört för fort. Man ska alltid, alltid, alltid anpassa hastigheten efter underlaget.

Elin Månsson, 19 år, har haft körkort i ett år och hon tog några varv på banan för att utveckla sina färdigheter i körning på halt väglag.

– Det var kul att prova på och det gick bättre och bättre, säger hon.