Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för äventyret över Atlanten

Atlantroddaren Viktor Mattsson har nu startat sin resa runt Härjedalen då han berättar om sina resor med båt över Atlanten. Under söndagskvällen kunde Hedeborna ta del av hans föredrag.

Det var fullsatt i Hedekorpens hus när Viktor Matsson höll sitt första föredrag om äventyret i en roddbåt över Atlanten. Drygt 100 personer hade bänkat sig och under 2,5 timme fängslades åhörarna när Viktor beskrev hur han upplevde händelserna ute till havs

I december startade han och engelsmannen Scott Etherington tävlingen. Startskottet gick på kanarieön La Gomera och målet var Antigua i Västindien, en resa på runt 500 mil.

Det var Viktors andra försök att korsa Atlanten. Då slog båten runt i en storm dagen före nyårsafton 2011, efter 26 dagar till sjöss, Viktor Mattsson hamnade i vattnet och säkerhetslinan gick av.

– Jag höll på att dö där, men på något sätt tog överlevnadsinstinkten över och jag lyckades ta mig tillbaka till båten.

En rysk kapten på ett stort containerfartyg, kunde så småningom undsätta Viktor och hans kompis Fredrik Albelin.

– Efter det sa jag aldrig mer, sa Viktor.

Men efter en tid hemma i Hede malde tankarna att han misslyckats.

– Det kändes inget bra, jag bestämde mig för att göra ett nytt försök, sa Viktor.

Viktor hittade en ny roddkompis och planeringen satte fart. Men trots att han tog sig i mål den här gången var resan långt ifrån problemfri.

– Vi hade struligt hela vägen. Vi hade med folk att göra som inte gick att lita på. Betalade dyra pengar för en båt som visade sig vara oanvändbar. Köpte en ny som hade ett stort hål och där all utrustning var fuskmonterat.

– Nej, vi hade en tuff resa hela vägen, slog runt två gånger, och inte blev det bättre när rodret gick sönder, sa Viktor.

Inför en intresserad publik berättade han om alla känslor som ständigt kom på havet. Trots sår över hela kroppen och krångel vägrade han och Scott att ge upp.

– Jag grät och längtade hem, men jag ville inte misslyckas en gång till, sa Viktor.

Efter 61 dagar nådde de målet. Han fick frågan om han var beredd att göra rodden en tredje gång.

– Nej, nu får det vara nog.

Med sina föredrag åker han nu runt bland skolorna och berättar om äventyret.

– Genom min stiftelse, 2 vänner, vill jag försöka hjälpa och inspirera ungdomar. Ingenting är omöjligt oavsett hur tungt det kan se ut, sa Viktor.