Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för bok om dränkt by

Det var fullt hus på GT-gården under lördagen, när boken om den överdämda byn Valmåsen presenterades.
– Intresset är över förväntan. Det är väldigt roligt, säger Kerstin Myrtennäs, ett av tre syskon som redigerat boken.

När det stod klart att Lossensjön mellan Hede och Tännäs skulle dämmas och hela byn Valmåsen skulle hamna under vatten fick Emil Salomonsson ett uppdrag av Valmåsens byamän. Det var år 1957. Uppdraget gick ut på att göra en minnesplansch över byn.

Det materialet som han samlade på sig fram till sin död 1983 ligger nu till grund för den bok om Valmåsen som Emil Salomonssons barnbarn, syskonen Kerstin Myrtennäs, Jan Salomonsson och Anders Svensson sammanställt, redigerat och skrivit.

Boken är ett rejält historiskt dokument över byn Valmåsen som dämdes över 1962, Härjedalens största dammbygge och vilka konsekvenser det fick.

– Att bli utsatt för det, att få hela sin by överdämd, det är inget som glöms på generationer. Många som kommer hit har släkt från Valmåsen eller härstammar själva därifrån. Dessutom var det ju många som arbetade med dammbygget, en 4-500 personer, flera av dem från trakten, säger Jan Salomonsson, i en paus mellan signeringen av böckerna.

Syskonen ordnade också en utställning med bland annat bilder från Valmåsen och visade film om dammbygget.

Kerstin Myrtennäs hoppas att boken ska öka intresset kring byn och vattenkraften.

– Det skulle vara väldigt roligt om det blev sådana effekter av den här boken, att folk startar studiecirklar för att lära sig mer, säger hon.

Blir det någon mer bok från er?

– Det finns många uppslag som man skulle kunna fortsätta på. Så mycket mer att berätta om. Men jag har inga planer för egen del, jag får prata för bröderna. Jag har inte tid just nu, säger tvåbarnsmamman Kerstin Myrtennäs.

Hur känns det att boken är klar?

– Fantastiskt. Det har varit tusentals timmars arbete.