Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för Storsjö Strand

Intresset för Östersunds nya stadsdel Storsjö Strand är stort.

När kommunen under onsdagskvällen ordnade ett informationsmöte fylldes Fredssalen i Storsjöteatern till sista plats.

Kommunen har tillsammans med konsulter, Jämtkraft, Mittuniversitetet, arkitekter och andra arbetat i två år med planering av den nya stadsdelen.

Hållbarhet samt en hälsosam och aktiv miljö har varit några av de viktigaste frågorna som man jobbat med.

– En hållbarhet som också håller på sikt ställer tuffa krav. Exempelvis kommer husen inte att få dra mer energi än hälften av det Boverkets regler kräver. Att allt dagvatten från hela Östersund renas är också viktigt. Vi måste värna om Storsjön, säger Daina Miller Dahlsjö, en av de fyra konsulter som anlitats.

När den nya stadsdelen är färdigbyggd kommer den att innehålla omkring 25 kvarter med 800 till 900 lägenheter.

– Det ska vara ett myller av små kvarter som ska präglas av Östersund som sjöstad och småstad, säger arkitekten Torbjörn Einarsson.

Hittills är det klart vilka som ska bygga de två första kvarteren. Sedan tidigare är det bestämt att Genova Bostad ska bygga det första och nyligen tecknade Persson Invest avtal för det andra.

– Det är en unik plats med ett fantastiskt läge. Våra hus ska vara smala för att innergården ska bli större. Sedan vill vi bygga en brygga och en småbåtshamn. Lägenheterna varierar från tvårummare på 43 kvadratmeter till femrummare på 124 kvadratmeter, säger Tore Berglund vid Genova.

Gabriel Duveskog håller i Persson Invests satsning.

– Vi vill vara med och utveckla Östersund och i det kvarter vi kommer att bygga ska de sociala bitarna prioriteras. Folk ska kunna mötas och umgås för att få en bättre livskvalitet, säger Gabriel Duveskog.

När det gäller energiförsörjningen har Persson Invest planer på att bygga ett vindkraftverk som ska förse kvarteret med elektricitet.

Kommunen hoppas att detaljplanen för området ska vara klar till sommaren nästa år.

– Sedan hoppas vi på byggstart under hösten och att de första hyresgästerna flyttar in 2016, säger Ann-Katrin Ångnell, mark- och exploateringschef vid Östersunds kommun.