Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort prisras på begagnade bilar

På bara några månader har pris­erna på begagnade bil­ar sjunkit med mer än 9 procent. Branschen hoppas nu att botten snart är nådd.

En färsk prislista för begagnade bilar visar att priserna sjunkit i snitt med hela 9,2 procent mellan december förra året och februari i år. Prislistan är baserad på noteringar från cirka 1 000 handlare som är medlemmar i Motorbranschens riksförbund (MRF).

Bland de modeller som har drabbat av stora prisras finns bland annat Saab 9-5.

– Där handlar det om cirka 15 procent. Saaben har nog främst drabbats på grund av de negativa skriverier som har varit, säger Tomas Ulander, bilhandelsansvarig vid MRF, till TT.

som rasat är Opel Vectra och Volvo V70. Däremot har exempelvis Honda Accord och Nissan Primera klarat sig bättre än genomsnittet.

Lågkonjunktur orsak

Prisnedgången förklaras med finanskrisen och med att efterfrågan på nya bilar sjunkit. Det har lett till att bilföretagen försökt få fart på nybilsförsäljningen med kampanjer och stora utförsäljningar vilket påverkat försäljningen av begagnade bilar.

samspel mellan nya och begagnade bilar. I och med att man har kampanjat nya bilar så hårt så har även de begagnade följt med ner, säger Ulander.

– Det är lagen om tillgång och efterfrågan som styr det här, säger Tomas Ulander.