Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strafflindring för dömd våldsman

Jämten bröt sig in hos ett främmande par i Umeå och misshandlade mannen svårt.
Hovrätten i Umeå har nu sänkt Umeå tingsrätts straff från 12 till 10 månaders fängelse.

Det var i vargtimmen, strax efter fyra på morgonen, 15 september 2013 som paret vaknade av att en fönsterruta till deras radhus krossades. En man med bar överkropp stod på köksbordet, barfota mitt i glasskärvorna.

Kvinnan berättade under rättegången i Umeå tingsrätt att hon blev väldigt skrämd av synen av en person som utan att känna minsta smärta trampade omkring i glaskrosset.

När hennes make kom ned från övervåningen så hoppade den barfota ned från bordet, greppade en kvast och började metodiskt med skaftet slå mannen som hukade sig och försökte skydda sig så gott det gick.

Samtidigt skrek våldsmannen något i stil med "where is my payment", översatt till svenska: var är min betalning.

Mannen beskrev i rätten att de mellan sju och tio slagen som var riktade mot huvudet och kroppen var snabba och klockrena, som "professionella forehandslag".

Kvinnan som fruktade att maken skulle misshandlas till döds fick ögonkontakt med våldsverkaren, och hon berättade hur hon kunde se att det "trillade till" i huvudet på honom.

Han släppte kvasten, gick till hallen, tog på sig ett par sportskor som stod där, gick ut och satte sig på trottoaren utanför.

Han, en 32-årig man från Östersundsområdet, greps av polisen och anhölls av åklagare. Efter ett dygn släpptes han fri.

Det blodprov som togs visade på 1,76 promille i blodet. Det är en alkoholkoncentration som för de flesta innebär medvetslöshet.

I förhören och i tingsrätten berättade Östersundaren att han festat med kompisar, druckit ännu mer på restaurang och ytterligare mer på en efterfest som han blev utslängd från.

Han sa att han kom ihåg att han krossade radhusfönstret men hävdade att han efter det inte minns något.

Umeå tingsrätt skrev i domen att jämten åtminstone borde ha haft 14 månaders fängelse.

Men rätten såg det som förmildrande omständigheter att 32-åringen efter brottet sökte hjälp för sina alkoholbesvär och frivilligt betalade skadestånd till paret och bestämde därför påföljden till ett års fängelse.

Mannen dömdes 26 mars som skyldig till grov misshandel, hemfridsbrott och stöld.

Hovrätten lindrade i sin dom 1 september påföljden till 10 månaders fängelse, med hänvisning till att mannen drabbats hårt privat på grund av det han gjorde.

Och den upphävde domen för stöld med motiveringen att han kan ha tagit skorna av misstag.

Kvinnan och mannen flyttade från radhuset, för att de inte längre kände sig trygga där.