Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandskyddet behöver ses över

Nu under sommaren är det många som byter ut stadens hektiska tillvaro mot en lugnare miljö, där folk under trevliga former kan koppla av med nära och kära.

Ofta ser vi hav, sjöar och inbjudande stränder som själva sinnebilden för just svensk sommar och här har också Jämtland mycket att erbjuda. Att fler skulle tillåtas att närma sig naturen var ett av skälen till de nya strandskyddsreglerna som trädde i kraft 2009. Ett annat motiv till reformen var att förenkla byggandet vid attraktiva lägen i lågt exploaterade områden. Tanken var inte att olika myndigheter skulle tillämpa samma regelverk olika över landet.

I grunden handlar det om två mot varandra stående mål, allmänhetens tillgång till stränder och fastighetsägarens rätt att råda över sin egendom. Här gäller det att hitta en balans. Allt tyder dock på att de nya strandskyddsreglerna inte fyllt sitt syfte. Tillämpningen har varit olika över landet och tyvärr lett till oönskade begränsningar för enskilda fastighetsägare. Alliansregeringen har därför initierat ett antal olika åtgärder för att komma till rätta med vissa myndigheters väl hårda tolkning av regelverket.

Boverket har tillsammans med Naturvårdsverket gemensamt fått i uppdrag att se över tillämpningen av strandskyddet. Kommuner får även stöd att utveckla deras planeringsarbete för att underlätta attraktivt boende på landsbygden och särskild strandskyddsdelegation har tillsatts under våren för underlätta samarbetet mellan olika aktörer och myndigheter. Den som vill utveckla sin strandfastighet ska inte hindras på grund av olika tolkningar inom myndighetssfären.

Socialdemokraterna larmar dock som vanligt och erbjuder den ena klang och jubelföreställningen efter den andra. Enskilda socialdemokrater säger att det ska gå att bygga nytt eller bygga ut på landsbygden när andra samtidigt säger att allmänhetens tillträde till stränderna hotas med regeringens politik. Vad tycker socialdemokraterna idag? Vad vi kan konstatera är att senast Socialdemokraterna lade ett konkret förslag gick de armkrok med direkt landsbygdsfientliga parter som Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Kommer Socialdemokraterna låta dem sätta agendan igen? Lägg därtill deras beskattning av transporter så är det inte svårt att lista ut vad konsekvenserna skulle bli för boende som har längre avstånd och står utan möjlighet att använda kollektivtrafik.

Alliansen skrev i regeringsdeklarationen 2010 att alla delar av Sverige ska ges möjligheter att utvecklas utifrån sina styrkor och förutsättningar. Den splittrade oppositionen som då och då gör gemensam sak vill i stället försvåra strandnära byggande och boende på landsbygden. Att stå för en bidrags- och ledighetslinje är en sak. Men att se till att människor faktiskt får en möjlighet leva och verka på landsbygden är svårare. Här har oppositionspartierna inga svar.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel